18 septembrie 2008
14 septembrie 2008
Idei de slogan, a la Remes-Muresan
In Irlanda, publicitatea comparativa explicita este acceptata de lege, de jucatorii de pe piata si de “CNA”-ul lor. Recesiunea economica din ultimele luni a dus la aparitia a tot mai multe clipuri publicitare care vin in intampinarea dorintei consumatorilor de a cumpara “mult, ieftin si bun”.
Genul acesta de publicitate permite sa-ti prezinti produsele raportandu-te la altele existente pe piata, evident, cele ale concurentei. Astfel, “x” clameaza ca «tiribomflasul cu tucumbar»
scos de el la raft ar fi mai ieftin si de o mai buna calitate decit cel al lui “y”. Si tot asa…
Dupa mine, publicitatea comparativa explicita ar trebui permisa, poate chiar impusa, partidelor politice, in perioada campaniei electorale. Cateva posibile sloganuri care-mi vine in minte ar fi
(gindindu-ma, nu-i asa, doar la o anumita parte a clasei politice): “Noi sintem harnici, competenti si ne multumim cu cit va da mina! Ei, nu!”; “Candidatii nostri mint mai putin si mai credibil decit
candidatii lor! Votati-i si va vor convinge!”; “Ei vor gaini, porci, tuica si vin/ Noi ne-asteptam la mult mai putin!”. Lasati-va imaginatia sa zburde…!
10 septembrie 2008
De aia luam spaga pentru vot
Ieri, am urmarit la televizor o dezbatere cu tema “spaga pentru vot”. Analisti, ziaristi, oengisti si politicieni s-au dat de ceasu’ mortii sa descalceasca problema candidatilor si partidelor care platesc pentru vot.
Dintr-un sondaj, spuneau comentatorii, a rezultat ca in toate zonele tarii s-a dat mita electorala, la “locale”, dar cel mai mult in Moldova. De fapt, 39% dintre moldoveni “au recunoscut ca au primit avantaje materiale in bani sau de alta natura” pentru a pune stampila pe un anumit candidat sau partid.
S-a discutat si despre stupizenia aia care spune sa nu intri cu un aparat foto in cabina. Care-i problema?! Doar pot sa pun stampila pe al’ de m-a platit, fotografiez buletinu’ si mai trag o stampila in alt chenar, anulandu-mi astfel votul.
Oricum, naivul (eufemism), adica eu, a crezut ca, dupa 18 ani de “democratie”, oamenii vor vota programe, proiecte pentru comunitati, nu un pachet sau o suta de lei. Cheltuiala pe care politicienii spagari trebuie sa si-o scoata, mai apoi, de undeva. Si de unde sa o faca, daca nu de la cei carora le-au dat banul? Dar logica nu-si gaseste locul in mintea electorului roman. E profitabil pentru politicieni sa fim saraci. Astfel, un vot costa mult mai putin.
Putin despre Gherasim, carmaciul
Ilarion Ciobanu s-a stins din viata, duminica dimineata. Pentru cei din generatia mea, el va ramine in amintire drept Gherasim, carmaciul darz de pe velierul Speranta, din serialul “Toate panzele sus”. Actorul a interpretat zeci de personaje, toate avand, insa, o trasatura comuna: taria de caracter. Personal, nu mi-l amintesc in vreun rol comic.
Fermitatea ii era recunoscuta si de colegii de breasla. Iar convingerile l-au adus si in vizorul Securitatii. In preajma Congresului Educatiei Politice si Culturii Socialiste, din august 1987, “baietii cu ochi albastri” au lucrat intens la dosarul actorului, numit obiectivul “Cora” in termenii specifici activitatii lor. Ilarion Ciobanu nu s-a putut abtine sa nu critice punerea educatiei politice in prim-planul activitatilor, dupa modelul Coreea de Nord. Astfel, “comunistul integru” din filmele lui Sergiu Nicolaescu a avut dosar de urmarire informativa.
Cel care a fost caracterizat de colegii de breasla ca fiind “un om dur, insa drept” (Sergiu Nicolaescu) si cu “un caracter extrem de puternic” (Alexandru Arsinel) a parasit aceasta lume. Gherasim, carmaciul copilariei, aluneca, acum, cu goeleta Speranta, pe o mare fara furtuni. Dumnezeu sa-l odihneasca!
05 septembrie 2008
Ajutor neasteptat
Ieri dimineata, am avut ocazia sa urmaresc la televizor o stire despre un sat unde nu exista hoti. Intervievati de jurnalisti, satenii le-au spus ca in vatra lor nu stiu ce-i aia furt. Dovada sta faptul ca, zilnic, oamenii pun bani si lista de cumparaturi in sacose pe care le atirna de niste cuie, pe un gard. Furnizorul lor vine, citeste pomelnicele, umple plasele, ia banii, lasa restul si pleaca. Dupa treburile zilei, oamenii trec pe la locul cu pricina si-si recupereaza tostele doldora. Localitatea asta, cu oameni-minune, e in Romania, la poalele Apusenilor, undeva in zona Brad. Jurnalistii nu au vrut sa-i destainuie numele, parca pentru a o feri de lumea murdara care o inconjoara.
Acum patru-cinci zile, mi-am cumparat aragaz. Pe cel vechi l-am scos pe casa scarii, pina cind as fi avut ocazia sa-l duc la un centru de colectare. Alataieri seara, nevasta-mea m-a laudat ca-s harnic, c-am dus vechitura de pe holul blocului. Am tacut, am acceptat firitiseala, dar am deschis pe furis usa si mi-am aruncat un ochi pe scara. Na, c-avea dreptate, iar eu nici nu realizasem! Un binevoitor “speriase” ruginitu'. Cum o dai, cum o-ntorci, tot hotie se cheama. Dar am rasuflat usurat, c-am scapat eu de-o corvoada.
Nu stiu daca binefacatorul meu anonim (sau careva dintre apropiatii lui) citeste “Ziarul de Bacau” (unde a aparut acest articol) sau "Blogul lui Poe", dar ii transmit ca harbul scapa (bine de tot) gaz pe la ochiul din dreapta spate. Vinde-l, nene, la fier vechi si nu te incurca: e pericol de mare bum-bum! Fa-o, mai ales daca-mi esti, cumva, vecin!
02 septembrie 2008
Ultimul zvacnet al lui V. C. Tudor
Corneliu Vadim Tudor, presedintele PRM, a negociat cu democrat-liberalii si va detine in continuare functia de vicepresedinte al Senatului. Pentru a-si pastra fotoliul, liderul peremist a dat la schimb doua posturi de secretar, la Senat si la Camera Deputatilor, si a cedat conducerea Comisiei economice a Camerei Superioare.
Precum Hopa-Mitica, V. C. Tudor s-a descurcat (a cita oara?) pentru a rezolva o problema care-i intretine vanitatea, dar nu ajuta cu mai nimic partidul pe care il conduce. In schimb, supusii sai din PRM vor trebui sa faca sluj la pedelisti, cind acestia vor inainta Parlamentului demersuri antiguvernamentale. Asta-i intelegerea!
Tatuc al unui partid dezumflat si flasc, V. C. Tudor sustine ca, astfel, i-ar fi facut in ciuda “solutiei imorale” Dan Voiculescu, a carui formatiune politica - PC - a refuzat sa-i cedeze pozitia. “Pentru mine, acest partid a murit”, s-a pronuntat bardul, referindu-se la PC. La cum arata sondajele si rezultatele alegerilor locale din iunie, Corneliu Vadim Tudor si PRM sunt pe duca si nimeni nu-i dornic sa-i resusciteze, in noiembrie. PC, se pare, va fi salvat de vesnicul aliat interesat de “antenele” lui Felix, PSD.
01 septembrie 2008
Adevaratii filotimi ai neamului
Partidele impun membrilor care vor sa candideze la alegerile generale din noiembrie - cele pentru Parlamentul Romaniei - sa achite o asa-zisa taxa. Banii, in cuantumuri care difera de la o formatiune politica la alta, sunt necesari pentru campaniile partidelor. Astfel, sumele sunt o obligatie financiara in plus fata de ceea ce aspirantii la o cartela de vot au de cheltuit in campania lor personala.
Chiar daca nu stim ce inseamna, din interior, cheltuieli de campanie, am avut ocazia, in 18 ani, sa ne dumirim cu ce ne coplesesc partidele si candidatii lor intr-o atare perioada: fluturasi, benere, afise, gadgeturi (unii ne mai pun ceva la plic sau “la pachet”, pentru acasa), spectacole cu mici, cirnati, fleici si bere si altele multe. Chiar si vorbele mestesugite cu care ne momesc ii costa pe politicieni. Pentru ca platesc armate de “consilieri” care sa le scrie discursurile si sa-i lumineze care sunt problemele care ne dor si pe care le-am vrea rezolvate.
Cind ma gindesc cit banet toaca oamenii astia ca sa-mi obtina votul - basca timp, nervi si energie - imi creste inima ca-i avem printre si peste noi! Citi dintre dumneavoastra ar fi dispusi sa-si imprastie agoniseala doar pentru a accede intr-un for de unde sa le faca atit amar de bine celorlalti? In fata unei asemenea marinimii imi vine, zau, sa exclam, aidoma grecilor fanarioti care s-au perindat prin tarile romane: “Ti kalos! Ti kalos!” (in traducere: “Ce frumos!” - n.m.).
29 august 2008
A inceput campania electorala, editia de toamna
Premierul Calin Popescu Tariceanu, pedelistul Theodor Stolojan si liderul pesedeilor, Mircea Geoana, au in intentie sa intre in cursa pentru un mandat de premier, dupa alegerile din noiembrie.
Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca vrea sa fie candidatul PNL pentru functia de prim-ministru al Romaniei. Pe de alta parte, in conditiile in care nu castiga alegerile, liberalii au subliniat ca sunt de acord cu un premier de la PD-L (cu care ar forma, impreuna, guvernul), care sa nu fie, insa, tocmai Theodor Stolojan.
Or, Stolojan este numele cel mai vehiculat pentru aceasta functie printre membrii partidului prezidential. De altfel, el a declarat, deja, ca va accepta rolul de candidat, daca pedelistii i-o vor cere.
Mircea Geoana, finul de porecla al lui Ion Iliescu, a spus, si el, ca “poate si vrea” sa fie premierul unui cabinet PSD-PC. In stilul preluat de la americani, el a facut “legamant” politic sa duca “Romania acolo unde merita” (eu, unul, nu prea stiu ce inseamna asta!).
Traian Basescu a anuntat, inca de acum cateva luni, ca el va accepta doar un democrat-liberal drept prim-ministru. Dar va trebui sa-si calce pe vorbe, daca electoratul va hotari altfel de cat el (doar daca nu vrea sa destabilizeze de tot tara asta).
Astazi, cei trei au sanse egale de a ajunge in fotoliul de prim-ministru. Declaratiile lor nu sunt altceva decit focul de pistol de la startul cursei electorale. Oameni buni, tineti-va, a inceput!
28 august 2008
De la Chris Tucker la Barack Obama
- fictiune versus realitate
Barack Obama, senator de Illinois, a devenit oficial, miercuri, candidatul Partidului Democrat la fotoliul de presedinte al Statelor Unite. Obama a acceptat, la randu-i, sa intre, pentru democrati, in cursa alegerilor care se vor desfasura pe 4 noiembrie. El devine, astfel, primul candidat de culoare pentru Casa Alba al unuia dintre cele doua puternice partide din State.
Evenimentul mi-a amintit de un film “made in Hollywood”, Head of State, cu Chris Tucker - actor de culoare - in rolul principal. Tucker interpreta un consilier local sarac, care a acceptat - (tot) din partea Partidului Democrat - sa candideze pentru functia de lider al Administratiei de la Washington. In ziua alegerilor, exit-poll - urile il dadeau drept posibil castigator pe “negru”, cu un avans considerabil in fata contracandidatului sau alb si bogat. Pe fondul unei pronuntate absente de la vot a americanilor, un crainic mituit a anuntat la tv rezultatele sondajelor. O imagine preluata de la un satelit arata cum, imediat, strazile s-au umplut de cei grabiti sa schimbe lucrurile.
Filmul a fost produs in 2003 si este doar o fictiune, o comedie. Alegerile de pe 4 noiembrie sunt serioase si reale. America este o tara despre care politicienii care o guverneaza sustin ca poate exporta democratie.
26 august 2008
Mi-s calugarita miss!
Calugaritele catolice au ocazia sa participe, in septembrie, la primul concurs de frumusete dedicat lor. Ideea organizarii acestuia i-ar apartine, potrivit cotidianului Corriere de la Sera, parintelui Antonio Rungi, de la o dioceza din Italia. El asteapta fotografiile calugaritelor dornice sa se inscrie in competitie, pentru a le posta pe blogul personal. Acolo, internautii isi vor da votul pentru cele mai frumoase dintre “maicute”.
Preotul le face reclama surorilor cu vorbe demne de un petitor profesionist. Carnal ca un mirean, parintele Rungi alunga imaginea calugaritelor “batrine, slabe si triste” (!) si lauda nurii si vitalitatea surorilor tinere originare din Africa si America Latina, cu accent plescaind pe cele din Brazilia.
Sint convins ca exista “un farmec pudic, care provine din inima si suflet”, specific calugaritelor. Insa stiu si ca filmele porno care redau imagini cu “calugarite” violate fac furori printre fetisisti. “Frumusetea este un dar de la Dumnezeu, iar calugaritele sint, inainte de toate, femei”, spune preotul, iar eu nu-l contrazic. Sa fim si noi, inainte de toate, oameni deschisi la minte si sa vedem ce va iesi de pe urma acestui concurs. Ideea indusa de calugarite preotului - nici buna, nici rea, dar cert originala - denota ca asta asteapta ele de la noi.
25 august 2008
Am facut ce am putut
S-a tras cortina peste Jocurile Olimpice. Beijing 2008 a fost prima olimpiada, din scurta mea istorie, pe care nu am urmarit-o. Probabil pentru ca a fost una la care stiam ca nu mergem sa smulgem cat mai multe dintre medaliile puse in joc, ci doar ce si cat vom putea, si noi, acolo. Si am putut mai putin de cat ne-am asteptat.
La gimnastica ne-am dus chititi pe bronzul olimpic, nu pe aur, ca in alti ani. Handbalul (feminin) ni l-au scos din cap, la lupte, box, canotaj, gimnastica masculina ne-a urmarit (hai sa-i spunem asa) ghinionul.
Ne bucuram, totusi, ca am surclasat tari cu traditie la olimpiade, cum ar fi Canada, Polonia, Ungaria, Norvegia, Cuba si alte cateva. Cu toate astea, am un gust amar legat de editia a 29-a a Jocurilor Olimpice. Felicitari sportivilor si antrenorilor nostri care, sunt convins, au dat totul la Beijing. Dar…
Poate ca guvernantii ar trebui sa se gindeasca sa investeasca mai mult in sport. Banii aduc si organizare, si perseverenta, si dorinta. Exemplul cel mai bun e industria mondiala numita “fotbal”.
23 august 2008
Cum am ratat “distractia” de 23 august
M-a uimit declaratia de ieri a fostului subprefect Neculai Olaru, ca nu-si mai aminteste ce facea in zilele de 23 august de dinainte de 1990. M-a uimit doar intr-un prim moment, pentru ca, instantaneu, m-am gindit ce faceam eu in zilele de 23 august. Pur si simplu, am realizat ca nu am fost la nici o defilare de 23 august, ca am scapat de chinul grandioaselor reprezentatii.
Ziua respectiva m-a prins intotdeauna in vacanta, perioada in care eram la bunici, in Constanta. Aflam, insa, pe 15 septembrie, de la colegii de scoala, cum erau adusi cu arcanul la pregatirile pentru spectacolul omagial. Dirigintii ii sunau pe parinti pe la sfirsitul lui iulie si, daca aveai ghinionul sa fii in Bacau, erai trecut automat pe lista celor care urmau sa se produca pe 23 august. Zilnic, colegii mergeau “la stadion”, unde “maestrii de ceremonii” ii frecau citeva ceasuri. In soare, fara un strop de apa si cu rare pauze.
Un lucru imi amintesc, totusi, despre 23 august 1989. In toamna, urma sa merg la scoala militara si ma gandeam ca 23 august 1990 avea sa ma gaseasca batand asfaltul incins cu talpa bocancului, “sa moara rama-n pamant, la doi metri adincime”. Numai ca n-a fost sa mai fie.
vezi: http://poezice.unstory.com/
20 august 2008
M-am mutat! - http://poezice.unstory.com/
De azi, m-am mutat pe domeniul unstory.com. Voi mai posta si aici, dar, incet-incet, imi iau elan catre noua "casa". Asa ca, va astept la... POE ZICE!
Curve fara p(l)ata
Perioada concediilor, au aflat ziaristii din presa centrala, subtiaza veniturile prostituatelor din Capitala. Aflam, asadar, ca tariful fetelor de inchiriat cu ora a cunoscut o reducere de o suta de lei, de la 250 la 150 de lei. O alta veste prosta pentru prostituate este ca piata este sufocata de tirfulite tinere (a se citi “nou intrate in bransa”) care practica preturi de dumping, mult sub cele ale curvelor cu state vechi.
Subiectul cu necazurile estivale ale “pocnitorilor” de Bucuresti e din categoria celor cu care mai umpli, vara, ziarul sau timpii de emisie ai telejurnalului. Cu toate astea, nu e unul de neglijat. Nu de noi, muritorii de rind, ci de politicienii si legiutorii care ne conduc destinele.
Cind afli cit cistiga o curva intr-o ora si cit de multe parasute stau la coada sa paractice meseria asta, 365 de zile pe an, ar trebui sa ti se aprinda beculetul. Auzim, de 18 ani, aceeasi placa zgiriiata despre lipsa fondurilor la buget. Legiferarea prostitutiei ar aduce o caruta de bani guvernatilor. Ca-i moral sau imoral, asta-i o alta poveste! Industria asta chiar functioneaza (incercati sa-mi enumerati alte trei “ramuri” la fel de productive), mina - ma rog - de lucru exista, cerere, din plin, iar bugetul nu cistiga nimic de aici. Nici macar satisfactia de a fi intretinut (si) de curve!
18 august 2008
17 august 2008
Un pariu pe care vreau sa-l pierd
Un gest nobil care, cu siguranta, nu va fi urmat. Cam asa as caracteriza actiunea de ecologizare a insulei de agrement din Bacau, de catre salariatii de le Directia Apelor “Siret”, Serviciul de Gospodarire a Apelor si Holcim Romania.
Zilele trecute, oamenii acestia de bine au curatat zona si au montat cosuri pentru peturi, metale si hirtie. Actiunea lor s-a vrut sa fie una care, prin puterea exemplului, sa-i convinga pe cetateni sa respecte curatenia, mediul.
Vax albina, va spun eu! Ma vor critica, poate, unii, care vor spune ca ma grabesc sa trag concluzii si sa dau verdicte. Dar sint sigur ca (aproape) nimeni nu va respecta exemplul lor. Pentru ca multi (prea multi) dintre noi sint invatati sa fie minati de la spate. Cita vreme nu o sa fie cineva cu ochii pe ei si cu carnetelul de amenzi pregatit, cei iesiti la “relaxare” pe insula vor continua sa intretina mizeria. Imi doresc enorm de mult sa gresesc, dar sint gata sa tin un pariu cum ca am dreptate. Spun asta cu tot respectul fata de oamenii care au initiat si desfasurat actiunea.
15 august 2008
Banel
Banel “Jardel” Nicolita e cel mai bun fotbalist dintre atleti si cel mai bun atlet dintre fotbalisti. Este unul dintre cei mai iubiti jucatori de la Steaua, fiind preferat de toti antrenorii care au trecut pe banca datorita vitezei si volumului de efort pe care îl depune în joc. Aptitudinile de bun atlet l-au adus si in echipa nationala a Romaniei, unde se comporta la fel ca la echipa de club.
Banel alearga chiar si atunci cand nici macar antrenorii nu mai au suflu sa strige la jucatori. Fuge la fel de rapid si hotarit din primul pana in ultimul minut al meciului. Si inca mai poate! Travaliul lui impresionant a fost remarcat de o lume intreaga, la Campionatul European 2008 din Elvetia si Austria.
Banel e simpatic, determinat, un jucator de moral, un baiat modest si gata oricind sa dea totul pe teren. Chiar si un autogol, atunci cind nimeni nu se asteapta.
Miercuri seara, in meciul Stelei cu Galatasaray Istanbul, Banel a reusit sa dea si un gol important (in poarta turcilor, de data asta!), primul, dupa sase luni de “seceta”. Atunci cind vine vorba de tehnica si de viziune in joc, Banel continua sa alerge. Si o face temeinic! Dovada sta faptul ca, la final de meci, patronul Gigi Becali l-a nominalizat drept “cel mai bun jucator de pe teren”.
Cum spuneam, e cel mai bun fotbalist dintre atleti si cel mai bun atlet dintre fotbalisti. E tinar - implineste 24 de ani abia la anul, pe 7 ianuarie -, asa ca mai are timp sa ajunga fie fotbalist intre fotbalisti, fie atlet intre atleti. Deocamdata, alearga pe terenul de fotbal. Uneori, chiar cu folos! Ca miercuri seara, de exemplu.
imagine: nicolita.ro
14 august 2008
Marul lui Adam
Ministerul Sanatatii Publice a prezentat, saptamina aceasta, lista cu alimentele ce nu mai pot fi vindute in incintele institutiilor de invatamint. Dispar, astfel, din rafturile repectivelor unitati de alimentatie, printre altele, chipsurile, pizza, bomboanele, alunele si semintele sarate, sticksurile, saormele si sucurile cu continut mare de zahar.
Drept urmare, in chioscurile din scoli vom gasi doar fructe, legume, produse lactate (acestea fara restrictii), dar si sandvisuri cu continut scazut de calorii, apa plata si sucuri care contin doar extract de fructe sau legume, fara alte adaosuri. E o decizie buna, din punctul meu de vedere, pentru ca incurajeaza alimentatia corecta a copiilor si dezvoltarea sanatoasa a acestora. Iar copiii - o stim si noi, ca doar am fost ca ei - nu pot rezista tentatiilor.
Pe de alta parte, cea mai buna promovare a unui produs este sa il interzici. In perioada prohibitiei din Statele Unite ale Americii, contrabandistii de alcool au facut averi. La fel, Adam a fost indemnat de Eva si tentat sa muste din “fructul oprit” tocmai deoarece acesta ii era interzis.
“Tot ceea ce ne place este fie ilegal, fie imoral, fie ingrasa”, spune una dintre Legile lui Murphy. Este posibil ca noua lege sa dea un impuls vinzarilor celor care comercializeaza “fructele oprite” in afara perimetrelor scolilor. In acest caz, pentru unii producatori tot “raul” va fi spre (mai) bine.
13 august 2008
E bine sa te numesti Ceausescu!
Ultimul dintre urmasii sotilor Ceausescu, Valentin, a cerut instantelor sa ii retrocedeze parte din bunurile apartinind parintilor sai. El este acum la un pas de a cistiga 43 de tablouri valoroase. In demersul sau, judecatorii nu i-au cerut lui Valentin Ceausescu sa dovedeasca in ce mod operele de arta au ajuns in posesia familiei sale.
Simplul motiv ca operele de arta se aflau, la Revolutie, in casele familiei Ceausescu a fost suficient, pina acum, pentru magistrati. Si, foarte probabil, urmasul va intra in posesia colectiilor.
Un caz similar s-a intimplat in urma cu citiva ani. Atunci, fostul general de securitate Mihai Pacepa, fugit la americani in perioada Razboiului Rece, si-a revendicat colectia de opere de arta confiscata de Statul Roman dupa dertarea sa. Instanta a acceptat listele si evaluarile “spionului” si i-a dat cistig de cauza.
Zeci de mii de romani se chinuie, inca, pentru a recupera de la stat, prin intermediul instantelor, bunuri ce le-au fost confiscate de comunisti lor sau familiilor lor. Umbla, de nebuni, si aduna, in ani, mormane de hirtii cu care sa dovedeasca proprietatea celor revendicate. Nu se numesc, insa, Ceausescu Valentin sau Pacepa Mihai.
10 august 2008
Manipularea, fundamentul noului Turn Babel
Publicatia britanica "The Observer" a publicat, recent, un material depre rezultatele unui studiu sociologic care a avut drept obiect "barbatul modern". Articolul - “Deprimati, oprimati, criticati: sunt barbatii noile femei?” - a fost semnat de jurnalista Elizabeth Day.
Cercetarea englezilor releva ca barbatii implicati in studiu "sunt mai putin fertili, (...) obsedati de kilogramele in plus, (...) neluati in seama in postura de parinti si confuzi cu privire la identitatea lor". Problemele curg: "barbatii se afunda si in rolurile traditional atribuite femeilor, vor sa arate bine, sa se imbrace bine, isi fac operatii estetice, (...) o patrime dintre persoanele care sufera de anorexie sunt barbati".
Concluzia asupra careia se apleaca jurnalista este ca, "daca barbatii se simt dezorientati, deziluzionati si inutili este corect sa ne gindim ca ei reprezinta «noua categorie oprimata»", aflata intr-o "situatie disperata".
Potrivit Institutului pentru studiul masculinitatii (Australia), miscarile feministe au schimbat presupusa "ordine". Femeile “reprezinta noua elita”, iar barbatii sunt doar "persoana care aduce banii in casa".
In economia "satului global", doar familia parea sa mai stea in calea "marelui plan". Crearea sau adancirea unei prapastii atitudinale intre barbati si femei este in folosul celor care reconstruiesc Turnul Babel. Suntem condusi (prin manipulare) intr-o directie gresita.
09 august 2008
Jocurile Olimpice si razboiul din Osetia de Sud
Cea de a 26-a editie a Jocurilor Olimpice de vara, una dintre cele mai controversate din istorie, a fost deschisa ieri, 08.08.’08, la ora 08.08, ora Chinei, cu o ceremonie de mai multe ceasuri si traditionala parada a celor 205 delegatii participante. Din punctul meu de vedere, spectacolul oferit de chinezi la deschidere a fost absolut fabulos.
O lume intreaga a stat cu ochii pe minunatele imagini transmise, din Capitala Chinei, de televiziuni. In paralel, intr-un alt punct de pe Glob, oamenii aveau parte de un altfel de “spectacol”: cel al fricii si al mortii.
Un conflict care mocnea de ceva vreme in Georgia, mai exact in regiunea Osetia de Sud, a izbucnit. In timp ce delegatiile sportivilor defilau pe Stadionul Olimpic din Beijing, pe drumurile din Osetia defilau tancurile rusesti. Cerul Chinei era luminat feeric de artficii, iar spatiul aerian al zonei de conflict era brazdat de avioanele de vinatoare si bombardament ale Maicii Rusia.
Georgienii sustin ca rusii i-ar fi atacat, iar rusii zic ca georgienii au declansat conflictul. Nu stiu care-i adevarul, dar ma infioara momentul si modul izbucnirii luptelor din Osetia: in umbra unei actiuni care are drept scop principal promovarea pacii. Pina cind Lumea isi va dezlipi ochii de la Jocurile Olimpice, este foarte posibil ca infruntarea dintre Georgia si Rusia sa fie deja transata.
08 august 2008
Astia traiesc printre noi!
Mai multi indivizi din Suceava au privit, ieri dimineata, nepasatori cum o fata de 14 ani s-a inecat. Parte dintre ei s-au si fotografiat cu pompierii care, ulterior tragediei, cautau trupul neinsufletit al copilei. Incredibila intamplare s-a petrecut la iazul Lipoveni, din judetul Suceava.
Doar unul dintre barbati s-a deranjat, intr-un final, si a incercat sa o salveze pe fata. Efortul lui tardiv a fost inutil, nici unul dintre martorii scenei nu a schitat cel putin ca ar intentiona sa-l ajute, iar fata a fost inghitita de ape.
Mai mult, privitorii au fotografiat scena, iar mai apoi le-au facut poze si s-au fotografiat si cu pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Suceava, chemati in ajutor de unul dintre privitori. Evident, interventia a fost una de cautare, nu de salvare, pentru ca pompierii au ajuns abia dupa ce fata isi gasise sfirsitul.
Reprezentantii ISU Suceava au recuperat cadavrul fetei si, intr-un comunicat de presa, au transmis jurnalistilor intreaga intamplare, exprimindu-si indignarea fata de nepasarea oamenilor.
Nu am dreptul sa ii judec pe martorii mortii fetitei. Dar stiu ca chiar si un ciine macar scheauna atunci cind stapinul lui e la ananghie.
07 august 2008
Unde dai si de ce crapa
O sinistrata din Saucesti l-a “tras de maneca” pe presedintele Traian Basescu, cand a venit in localitate sa evalueze dezastrul, iar acum a primit cele necesare constructiei unei noi case.
La momentul intalnirii lor de luni, Traian Basescu s-a dat “deranjat” de insistentele femeii de 76 de ani, pe care a si admonestat-o: “E frumos ce faci? Cred ca decenta este necesara si pentru tineri, si pentru batrani!”. Mamaia nu a luat seama la ofuscarea prezidentiala (cu greu mascata) si a continuat a se plange.
De voie, de nevoie, Traian Basescu a trebuit sa intareasca ideea ca locuinta ii va fi refacuta. Asa se face ca ieri, pe la pranz, un camion cu materiale de constructii a poposit in Saucesti, cu destinatia bine stabilita: Sofia Ionescu Rusu.
Pilda intimplarii este ca sa te plingi e bine numai daca stii catre cine te indrepti. Mamaia Sofia si-a ales bine umarul si a castigat. Nitel sifonat din poveste a iesit taman binefacatorul. Unii dintre consatenii care au aflat de intamplarea batrinei au spus ca “pe Basescu sa-l voteze cei carora le ridica locuintele”, ca ei nu o mai fac. Nici o fapta buna nu ramine nepedepsita!
05 august 2008
Irak, o noua destinatie pentru romani
Multi romani aleg sa lucreze in Irak, atrasi de salariile mari oferite de firmele din aceasta tara, desi este o zona cu risc sporit de securitate. Parte dintre militarii romani care au activat in teatrele de operatiuni ale NATO opteaza sa lucreze in Irak, ca agenti de securitate, in schimbul unor salarii de 3.500 de dolari (aproximativ 7.900 lei). Lor li se mai ofera cazare si masa, precum si alte beneficii.
Mai mult de jumatate dintre cei care lucreaza ca agent de paza in Irak sint fosti jandarmi sau militari care au actionat in Irak si Afganistan. Ei coordoneaza garzile de securitate care pazesc institutii din Bagdad.
Care Bagdad a fost cotat de specialisti drept orasul cu cel mai mare grad de risc din lume. Totusi, lipsa perspectivelor in Romania ii alunga pe fostii combatanti in acea zona.
Meseriasii ne-au plecat din tara de la inceputul anilor ‘90, drept urmare, importam forta de munca din indepartata Asia si din Republica Moldova. Se apropie vremea cand o sa jucam, ca in copilarie, “tara, tara vrem ostasi!”.
04 august 2008
Scoala de directori
Specialistii Biroului International al Muncii afirma ca tinerii romani cu varste pana in 24 de ani sunt cei mai afectati de lipsa unui loc de munca.
O explicatie, inca nedemonstrata stiintific, ar putea fi extrasa din modul cum decurge interviul de angajare a unui tanar roman. S-a constatat ca, in majoritatea situatiilor, atunci cand patronul ii spune junelui ca de luni incepe perioada de proba, acesta intreaba care va fi marimea salariului. Raspunsul este, sustin administratorii, “dupa merit”. Aproape invariabil, in acel moment, candidatul se ridica brusc si raspunde: “Îmi pare rau, dar dintr-un astfel de salariu eu nu pot trai!”.
Depasind gluma, din experienta personala, va pot spune ca am avut parte de un tanar absolvent, in varsta de 23 de ani, adus la interviu de mama sa. Femeia m-a avertizat ca voi avea de depasit un pasaj mai delicat in conversatia cu fiul sau. Cand i-am prezentat oferta de angajare pentru somerii cu studii superioare, baietul, raspicat si senin, m-a refuzat. “Am absolvit «management» si nu pot acepta decat un post de director. Multumesc, totusi!”, mi-a spus si a plecat.
Ofertele agentiilor pentru ocupare fortei de munca pentru tinerii cu studii superioare sunt mai sarace. Totusi, somajul afecteaza mai ales persoanele care nu au terminat nici macar liceul. Mai putin de trei la suta din persoanele cu studii superioare ajung in somaj. Forma genereaza dreptul!
02 august 2008
Revolta impotriva e.off. Pardon, e.on!
Ii admir pe primarii din judetul Bacau care, joi, si-au manifestat public indignarea fata de serviciile prestate platitorilor de curent electric de e.on Moldova. Le-a trebuit cam mult pana sa ia aceasta hotarare! Ori nu au gasit, pana acum, momentul potrivit sa o faca, ori, (cam prea) rabdatori, ca tot romanul, au tot sperat ca lucrurile se vor indrepta de la sine. Numai ca e.on-ul nu presteaza prost din cauze “naturale”, ci pentru ca “nemtii” au inteles ca in Romania “merge si asa”.
Primarii nemultumiti sunt, deocamdata, la faza declarativa. Sper sa se si urneasca in directia pe care au propus-o, anume aceea de a strange semnaturi de la beneficiarii nemultumiti si de a angaja o firma de avocatura pentru a actiona in instanta e.on. O firma care, de altfel, da senzatia ca ar fi implicata si in vinzarea de luminari la kil, dupa cat de des intrerupe furnizarea de energie electrica in comunele judetului.
Am prieteni la “tara”, pe care ii vizitez frecvent, si stiu ca-si dezgheata frigiderele atunci cind vrea e.on-ul, si nu atat de rar pe cat scrie in cartea tehnica a aparatului. Hazosi, unii au nascocit si o gluma pe tema asta: “Hai la noi, ca facem «praznic»! Iar ne-au luat «astia» curentul si se strica ce avem in congelator”, suna invitatia lor.
Pacat ca reprezentantii unei firme atit de mari isi dau singuri cu firma in cap. E.”off” (stins, in lb. engleza) li se potriveste mult mai bine decit e.”on” (aprins - lb. engleza).
01 august 2008
Poze cu eclipsa
Asta zic eu ca ar fi ceea ce mi-a iesit. Am fotografiat Soarele la ora 13.02, astazi, 1 august 2008. Pozele le-am facut cu Canon-ul de familie prin lentila unor ochelari speciali, cumparati la eclipsa din 11 august 2001.
De la televizor am aflat ca discul Soarelui a fost acoperit in proportie de 29% (asa se vede din nord-estul Moldovei). In Siberia a fost bezna in plina zi, timp de doua minute. Ne vedem la urmatoarea eclipsa, pe 15 ianuarie 2010!
P.S.: Daca vreti imagini mai bune, uitati-va la televizor sau pe site-urile specializate! :)
31 iulie 2008
Solidaritatea, sper, e mai mult decat o vorba
Ati vazut-o la televizor pe baba aia zbarcita pe care o carau jandarmii peste apa, pe umeri, ca pe o piesa de mobilier subreda... Pe fundal, acoperita in parte de capul ei cu ochi de un albastru sters si barbie tremuranda, se vedeau un petic dintr-un perete de chirpici naruit si un varf de gard itit din valuri.
Mai erau si copiii aia pe care parintii ii strangeau langa ei. In ochii pustanilor se putea citi ca apa Siretului a capatat, de acum, un alt inteles pentru ei. Nu mai e raul in care se zbenguiau in fundul gol, ci volbura care le-a naruit caminele si le-a aratat ca mama si tata sunt, si ei, uneori, neputinciosi.
Treceti cat puteti de repede peste imaginea tanarului care, din fata casei cu etaj, se plangea ca ajutorul de la stat, "doua bidoane cu apa minerala", e neinsemnat. Si peste povestile adevarate despre cei care au furat lopetile jandarmilor sau stateau cu mainile-n san in timp ce acestia munceau sa le salveze bunurile. Va propun sa lasam pentru mai tarziu si judecata autoritatilor care nu au intocmit hartile de risc sau comentariile asupra celor care au construit in zone inundabile ori nu si-au asigurat locuintele. Avem timp sa fim si aspri, si cinici si mai destepti decat altii.
E un moment potrivit, cred eu, sa dam o mana de ajutor. Dupa puteri, ca sa nu saracim, dar sa o facem. Conturile si locurile unde putem contribui cu ceva pentru cei pe care i-am vazut la televizor le gasim usor. Numai sa vrem!
(Foto: "ZIARUL DE BACAU")
Noroc cu bunul Dumnezeu!
Presedintele Traian Basescu a spus, referindu-se la viiturile care au acoperit localitati din Moldova si Maramures, ca “lucrurile nu se rezolva cautind responsabili”. Afirmatia a facut-o alaltaieri, la Tamaseni, in judetul Neamt, si e una cu care sint intru totul de acord. Sint alte lucruri mai utile a fi facute acum, cind necazul apsa pe oameni.
Ar fi, insa, o premiera nationala ca, dupa ce ecourile inundatiilor se vor fi stins demult, chiar sa fie stabiliti, fara drept de apel, niste vinovati.
Unii presupun ca blamabili sint ucrainenii, care au dat drumul la baraje fara a ne anunta. Sau care ne-au comunicat debite mai mici decit cele pe care le-au deversat. Altii susura ca rusii au folosit o “arma meteorologica” pentru a aduce ploile care au produs inundatiile. De acuze nu fost feriti nici hidrologii nostri, care nu ar fi facut avertizarile la timp. Si invinuiri mai sint vehiculate…
Presedintele Traian Basescu, impins de umorul sau absolut… unic, a aruncat o parte din vina pe bunul Dumnezeu, care “a dat atita apa”. Si probabil ca la El se vor opri lucrurile.
Apel umanitar pentru ajutorarea sinistratilor
Ca urmare a inundatiilor care au afectat o parte din judetul Bacau, la nivelul Episcopiei Romanului a fost constituit un comitet de urgenta, in vederea analizarii situatiei existente si a gasirii solutiilor pentru depasirea acestor momente dificile. Totodata, Biroul de Presa al Episcopiei Romanului a remis un comunicat de presa: “Ca urmare a dezastrelor provocate în judetele Neamt si Bacau, membrii Centrului Eparhial, alaturi de preotii si credinciosii Episcopiei Romanului, sint alaturi de familiile celor afectati de furia apelor, participînd cu compasiune la suferinta lor.
În acelasi timp ne rugam Bunului Dumnezeu pentru ca alte nenorociri sa nu se mai abata asupra noastra si îi îndemnam pe crestini sa nu-si piarda nadejdea în fata necazurilor, avind încredintarea, ca si în anii trecuti, ca se vor gasi resurse umane si materiale, pentru depasirea acestor grele încercari.
Din încredintarea Preasfintitului Dr. Ioachim Bacauanul, în ziua de 29 iulie, la nivelul Episcopiei Romanului, a fost constituit un comitet de urgenta, al carui presedinte a fost desemnat pr. Gherasimescu Ioan, vicar administrativ al Episcopiei Romanului. Acest comit va analiza situatia existenta si gasirea solutilor necesare ajutorarii sinistratilor.
Cunoscînd spiritul de comuniune si dragoste crestina al românilor, dovedit cu prisosinta în situatiile grele provocate de inundatiile din anii trecuti, avem nadejdea ca si de aceasta data ne vom mobiliza cu totii pentru ajutorarea semenilor nostri aflati în grele încercari în aceasta parte a Moldovei.
În acest sens, pentru ajutorarea sinistratilor din zona Bacaului si Romanului, donatiile în bani se pot depune în urmatorul cont bancar RO02RNCB0198003318260001, deschis la BCR Roman. Pentru mai multe informatii puteti suna la secretariatul Centrului Eparhial Roman: 0233744683, sau la Biroul de Presa al Episcopiei Romanului - 0234541001″, se mai arata in comunicat.
(preot Constantin GHERASIM)
30 iulie 2008
“Asteptam sa vina apa!”
Astea sunt vorbele cu care mi-a raspuns, luni seara, un bun prieten din Saucesti. Nu astepta apa la robinet, ci viitura care se apropia de gospodaria familiei sale.
Ce poti sa-i spui unui om aflat in pragul unei atare nenorociri? Unui om care stie ca nu mai are ce face, in afara de a-si lua familia si a o urca in barca pusa la dispozitie de autoritati pentru a-si transporta sotia si copiii pe “un loc mai inalt”.
Filtrate prin sticla televizorului, imaginile tragediei iti dau fiori. Disperarea oamenilor te copleseste si te simti ca un nimic. Cand vorbesti, insa, cu cineva care iti spune cum priveste luciul de apa care se apropie de el cu fiecare minut ce trece chiar esti convins ca esti un nimic in fata fortelor naturii.
Ieri dimineata, pe la zece, prietenul meu se intorsese pe insula lui, dupa ce fusese sa faca aprovizionarea. Apa minerala, adusa acasa pe un “drum” pe care apa Siretului ii ajungea pana la piept. Cu voce alba, Vasia mi-a spus ca “peisajul e ca la mare”. Are si dovada: a facut poze. Apa mai avea, totusi, putin pana la prispa lui, iar asta il facea sa spere.
29 iulie 2008
Un secret bine pazit de NASA
Extraterestrii i-au contactat pe oameni, dar mai marii lumii ne-au ferit de a afla acest adevar. Afirmatia a fost facuta, zilele trecute, de dr. Edgar Mitchell, fost astronaut pe Apollo 14 si al saselea om care a pasit pe luna. El spune ca a stiut de vizitele alienilor pe Terra in perioada cat a lucrat la NASA.
O fi un sambure de adevar in cele sustinute de astronaut, dar o intamplare si mai stranie, petrecuta pe Luna, pare-se, in 1969, ne-a fost ascunsa inca de la primul pas facut de om pe “astrul noptii”
Coborand si ultima treapta a modulului lunar, Neil Armstrong ar fi vazut imprimate-n praful selenar urme ciudate. Acesta le-a urmat pana in gura unui crater, din a carui scobitura a aparut o aratare cu palariuta neagra si chimir. Creatura umanoida i-ar fi intins hotarata mana unui Armstrong uimit si s-ar fi prezentat: “Servus, io mi-s Ion!”. Astronautul, siderat, l-ar fi intrebat: “De unde esti tu, «Ion»?”, si, astfel, ar fi aflat ca tipul era de langa “Sibiu”. Privind iscoditor imprejur, Armstrong a vrut sa stie cu ce a venit “Ion”-ul pe luna. Iar acesta i-ar fi dezvaluit secretul dintr-o suflare: “Apai, cu branza am venit”.
Veridicitatea intamplarii este sustinuta si de un citat din lucrarea englezului John Heywood, “Proverbs”, scrisa la anul 1564, unde se spune ca “luna este alcatuita dintr-o branza verde”. În context, “verde” înseamna “nou”, pentru ca branzeturile proaspete sunt pline de gauri, asa cum este plin de cratere solul lunar.
25 iulie 2008
La Multi Ani!
Astazi e ziua unui prieten. Ma enerveaza sa scriu “astazi”, pentru ca textul asta l-am scris ieri. Atunci cind m-am gindit la ziua de astazi. Iar astazi nu o sa-mi mai placa ce am scris ieri, pentru ca astazi ma bat, evident, alte ginduri decat ieri.
La evenimente ca asta imi trec prin cap o gramada de ganduri. In primul rind, ma intreb de cati ani ne cunoastem, si-mi amintesc. Apoi, incerc sa determin ziua, momentul in sau din care am devenit prieteni, si nu simple cunostinte. Am o teorie proprie si subiectiva si despre acest fapt, care ma ajuta sa-mi amintesc si acel moment. Desi stiu ca clipa in care omul mi-a pasit in holul intimitatii a fost una pentru care s-a pregatit, si nu una care a venit din senin. Momentul ala, “declicul”, e pentru mine ca atunci cand deschizi o usa si privesti in doua case: a ta si a lui.
Multe vorbe mari s-au spus, se spun si se vor mai spune despre prietenie. Din nefericire, nu-s nici unul dintre marii ganditori care au filosofat pe tema data, ci doar prietenul prietenului meu.
La Multi Ani, prietenii mei!
P.S.: Azi, 26 iulie 2008, Mamutu implineste, inaintea mea - hodorogul! - 39 de veri pe care speram sa le racorim cu multe, foarte multe beri!Aberatii europene
O norma a Uniunii Europene referitoare la calitatile legumelor si fructelor comercializate in piete duce la gunoi mii de tone de alimente. Un ciorchine de struguri mare si bogat in boabe iti fura ochii si da drumul la apa in gura. Ei bine, ciorchinele asta nu trebuie sa depaseasca in greutate un kilogram, pentru a nu fi interzis de la vinzare. E doar una dintre multele aberatii cu care ne bombardeaza Uniunea Europeana ca noi membri ai “marii familii”.
Printre altele, morcovii nu trebuie sa fie bifurcati, iar bananele trebuie sa aiba o lungime de minimum 14 centimetri. Bine ca fructului tropical ii este permis sa-si pastreze forma de semiluna. Pentru ca, mai putin norocosului castravete autohton ii este interzis accesul pe taraba daca are o curbura mai mare de un grad. Urmatoarea miscare inteligenta ar fi numararea boabelor de pe stiulete pentru ca bine la sanatate fac doar papusoii cu numar par de graunte.
Ma intreb cu ce imi poate atenta la sanatate un castravecior nitelus strimb sau o mindrete de ciorchine de struguri de peste un kilogram. Sintem invitati sa facem fite de “europeni”, in timp ce in tarile Lumii a Treia oamenii hapaie si muste, numai sa nu moara de foame.
22 iulie 2008
Stela Popescu are dreptate!
“Barbatilor le plac femeile plinute. (…) Sariti pe cozonac, sariti pe chiftelute!”, sunt versuri dintr-un scheci al Stelei Popescu pe care l-am auzit acum 15 - 20 de ani. Vioaia actrita lansa un indemn care desena un zambet sceptic pe fetele doamnelor si domnisoarelor. Cum sa fie asa, cand, se stie, barbatii nu-si mai dezlipesc ochii de pe imaginele cu fotomodele?
Si da-i, si lupta, ma cherie, cu kilogramele, in cautarea siluetei “snur”, fara… si fara… Si, cand colo, ce sa vezi? I-a pus naiba pe sociologii britanici sa faca un studiu privind dimensiunile corpului femeii perfecte. Informatia a aparut recent in revista “Fabulous” si a stirnit, sper, dezamagirea in rindul acelor lady care propavaduiesc liposuctia si infometarea.
Barbatii sunt innebuniti dupa femeile care au curbe generoase, jinduiesc la fotomodele si cedeaza “instant” in fata siluetelor plinute. Conform studiului, corpul feminin perfect este reprezentat de trei siluete absolut diferite. Prima masoara în piept 89 de centimetri, a doua, doar 81 cm, iar a treia are un “contur” de 99 de centimetri.
Fara a promova obezitatea, vestea buna data de cercetatori doamnelor aflate in lupta cu kilogramele este ca marea majoritate a barbatilor nu vor sa-si lase partenerele sa slabeasca.
Pacat ca misoginii astia de cercetatori nu ne ajuta sa aflam cate ceva si despre ce vor sa vada femeile la noi, barbatii. Poate ar trebui sa ne orientam dupa succesul baietilor de la Chippendales…
21 iulie 2008
Cine nu te fura, te fura
Pe principiul “iarna car si vara sanie”, ieri m-am apucat sa ma interesez cat m-ar costa o pereche de cauciucuri pentru lunile cu zapada. Primul lucru care mi-a dat prin cap a fost sa intru pe internet, sa vad cu cat pot cumpara “online” anvelopele dorite. Astfel, avantajul e ca pachetul iti vine acolo unde il comanzi si nu mai bati magazinele.
Am constatat ca site-urile specializate iti vin in intampinare cu toate detaliile despre cauciucurile pe care le au la vanzare. Fotografia anvelopei cu explicatii privind profilul acesteia, testele la care a fost supusa si rezultatele pe care le-a obtinut, ba chiar si adrese de service-uri auto din localitatea ta de domiciliu, unde poti sa faci schimbul vara-iarna - toate le gasesti pe site-uri. Si, nu in ultimul rand, preturile pentru fiecare model si tip, cu TVA si transport la adresa dorita incluse.
Toate bune, insa mi-a venit, asa, intr-o doara, sa ma uit si pe site-uri care presteaza aceleasi servicii in strainatate. Inca o data, m-am convins ca traim intr-o tara in care ne furam unii pe altii cat incape. Pe un site din Marea Britanie - una dintre tarile cele mai scumpe din lume - am gasit o oferta similiara - “geamana”, as putea spune - cu cea a dealer-ilor din Romania. Unde, ce sa vezi, aceleasi anvelope costau mai putin decat cele vandute de ai nostri “comersanti”.
Un exemplu: Michelin Alpin A3 165/70 R14 81T NEU, la “doar 242,10 lei” - in Romania; Michelin Alpin A3 165/70 R14 81T NEW - £ 47.70 (adica 214,8 lei, la cursul lira sterilna - leu de ieri). Diferenta: 27,3 lei, adica 7,64 de euroi sau 6,06 lire sterline in favoarea fiilor Albionului.
Concluzia: traim mai bine decat englezii! Sau suntem “doar” tratati drept “fraierii Europei”. Chiar de ai nostri.
19 iulie 2008
Blonda Lenuta si Miluta "Poc"/ fac cat zero, la un loc
A infierat, a taiat si a spanzurat in randul celor pe care chiar ea i-a coordonat de la "centru", printre altii. E firesc sa te intrebi de ce nu si-a facut si o sanatoasa autocritica, asa cum era la moda inainte de '89. Probabil, pentru ca in anii aceia varsta nu a ajutat-o sa ajunga membru al conducerii pcr si nu se pricepe si la asta.
In ajutorul ei a sarit chiar seful-trompetica, taman de la Cluj. Care a subliniat, raspicat, dupa cum i-a dictat sforarul al mare, ca blonda are tot sprijinul conducerii de partid (si de stat).
Insa, nimic nu pare sa ii sperie pe contestatarii de la malul marii demisi de mandra parasutata de la Bucuresti. Nici ta-ra-ra-ul lui Miluta, nici scuturatul din cap al Lenutei. Ceea ce poate insemna ca "manuitorul de marionete" ramane, pe zi ce trece, cu din ce in ce mai putine sfori in mana.
Si povestea nu s-a terminat, inca.
“Incearca si cu o femeie!”, sloganul cu doi tati
Codruta Arvinte, candidatul Partidului Romania Mare la functia de presedinte al Consiliului Judetean Bacau, a beneficiat de cel mai mediatizat si comentat slogan de campanie din tara. “Deontologi” de la toate organizatiile mass media centrale au intors indemnul acesteia - “Incearca si cu o femeie!” - pe toate fetele, incercind sa-i dea de cap. Nastrusnica zicere a fost gindita de ex-jurnalistii bacauani Aurelian Chiscop si Victor Eugen Mihai - VEM.
Cei doi i-au prezentat candidatei o lista cu vreo 30 de variante, care nu o includeau pe cea devenita, ulterior, celebra. Dintre acestea, cinci au intrat in “finala”. Compilarea elementelor “cvintetului” a dat viata ideii cu “Incearca…”, pe care Codruta Arvinte a acceptat-o dupa o saptamina de dezbateri cu autorii si alti cunoscuti ai ei. “Stiam ca formula adoptata va naste mari controverse. Dar acesta era si scopul: sa fie comentata, sa se faca auzita si insusita. A urmat ceea ce era de asteptat. Sloganul a facut subiectul stirilor - a fost chiar deschidere la unele jurnale - la toate posturile de televiziune nationale: Pro tv, Antena 1, Realitatea tv, National etc. A fost dezbatut la TVR 1, “Divertis”, “Cronica circotasilor”, “Apropo tv”, Radio 21 - de Buzdugan si Morar - si in multe alte emisiuni”, isi aminteste Aurelian Chiscop.
Economie de 80.000 de euro
Codruta Arvinte a marturisit ca, din calculele sale, publicitatea aceasta ar fi costat-o o avere. “Cred ca mi-ar fi trebuit cel putin 80.000 de euro ca sa fiu bagata in seama de atitea posturi tv si radio, plus de presa scrisa”, spune Arvinte. Directorul de campanie al PSD, Miron Mitrea, a fost pe aceeasi lungime de unda cu candidata PRM. “Este cel mai inteligent slogan folosit de un candidat necunoscut, pe care l-am intilnit in toata viata mea de campanie”, a spus Mitrea.
Cei doi “tati” ai sloganului au carti de vizita remarcabile. Atit Aurelian Chiscop - fost redactor-sef adjunct al unei publicatii bacauane, cit si Victor Eugen Mihai - VEM, fost director de televiziune si un caricaturist apreciat la nivel national si international, au cistigat mai multe premii in cariera lor de jurnalisti. Acum, cei doi s-au asociat si desfasoara activitati de consiliere si promovare, pornind de la produse sau organizatii si pina la campanii electorale. Nu au vrut, insa, sa dezvaluie care le-a fost onorariul, dar au subliniat ca “nu sintem o echipa ieftina”.
18 iulie 2008
Ka-ching!
Credit pentru nevoi personale, credit pentru locuinta, card cu “descoperire”, ipoteca… ne atrag cum atrage mierea mustele. O ancheta realizata recent de Institutul National de Statistica arata ca doua gospodarii de romani din zece au accesat un imprumut de la o banca.
Una dintre concluziile studiului arata ca familiile cu venituri substantiale apeleaza la credite pentru a-si construi sau renova case. Familiile cu venituri mici - “normale”, in cazul Romaniei - apeleaza la banci pentru a-si cumpara bunuri de folosinta indelungata, pe care sa le poata achita in perioade mai indelungate de timp, in rate mici.
Situatia din tara noastra nu este una deosebita de cea din alte state ale Uniunii Europene. Bancile exista si prospera in orice stat din lumea larga. Problema este doar ca la noi dobinzile la imprumuturi sint mai mari ca in alte tari, iar leul nu are stabilitate.
A avea datorii nu e o conjunctura noua, aparuta in anii “democratiei”. O demonstreaza intelepciunea populara: “Cind iei un imprumut iti fata vaca, iar cind trebuie sa-l achiti iti moare un vitel”. Cheltuim, dintotdeauna, bani pe care nu-i avem. Ascultati-o pe Shania Twain, care-i cintareata, nu sociolog. Ka-ching!
Calaretul fara creier
Ilie Nastase spunea, intr-o emisiune tv, ca nu pricepe de ce in Romania e nevoie de permis eliberat de politie pentru a participa la trafic cu un vehicul cu motor mai mare de 49 de centimetri cubi. Dadea, campionul, exemple din tarile vest-europene, unde populatia este incurajata sa foloseasca scuterele pentru a se evita aglomerarea arterelor. In unele state, am aflat tot de la el, poti sa circuli cu “motoare” de pina la 125 de centimetri cubi fara a avea permis categoria “A”.
Emisiunea a fost difuzata zilele acestea, dar inclin sa cred ca a fost inregistrata mai demult. Intr-o vreme cind Ilie Nastase nu apucase, inca, sa-i intilneasca pe traseu pe “cavalerii fara platosa” ai strazilor noastre. Majoritatea dintre ei se baga printre masini, intorc, frineaza sau fac “acrobatie” cind ti-e lumea mai draga.
In Vest, o fi legal sa bintui cu motorul fara a da un examen in prealabil, dar cei de acolo o fac din spirit civic. Evita, astfel, inghesuiala, se deplaseaza mai usor, fac economie la carburant, protejeaza mediul. Recurg la mopede sau motociclete avind clar in minte de ce o fac.
La noi, unii, loviti de teribilism, nu poarta nici macar casca de protectie. Asta te face sa te intrebi de ce. O varianta ar fi ca n-are rost sa protejeze ce au mai prost.
Exodul
Mai avem nevoie de 22 de ani pentru a ne numara printre tarile “europene”. Acum, peste 40% dintre romani locuiesc in mediul rural, vreo zece la suta dintre adulti au studii superioare si jumatate dintre copii sint analfabeti. Strategia pentru Dezvoltare Durabila, conceputa de guvern, spune ca in 2030 lucrurile vor sta altfel, mai bine.
Analistul Silviu Brucan - Dumnezeu sa-l odihneasca! - spunea, la inceputul anilor ‘90, ca Romaniei ii trebuie 20 de ani sa devina “europeana”. Am sarit ca ars si m-am inregimentat in rindul celor dispusi sa-l contrazica. Acum, imi musc limba.
Am, totusi, o singura si mare satisfactie: previziunea lui s-a dovedit a fi totalmente eronata! Si in urmatorii doi ani nu este nici o sansa ca lucrurile sa se intoarca in favoarea sa. Multumita celor care ne-au condus destinele, Silviu Brucan a picat in capcana unei asa zise “erori logice”.
De la data cind a facut afirmatia s-au scurs 18 ani. Adunindu-i aici pe cei 22 pe care ii presupune strategia guvernamentala, ajungem la rotunda suma de 40. De ani. Atit cit i-a purtat Moise pe evrei prin desert pentru a uita credinta, traditiile si obiceiurile egiptene. Si mentalitatea de sclavi. Numai ca noi, dupa ‘89, am avut parte de cite un “Moise” la fiecare patru ani (ma rog, de Ion Iliescu de trei ori), iar la anul vom mai adauga unul celor trei de pina acum. Fie ca asta sa nu vicieze rezultatele.
11 iulie 2008
Cu omul de otel, la cules de musetel
Pe una dintre ele a cazut napasta. Un agent pe care nici rugamintile, nici amenintarile cu lesinul si puseul de tensiune n-au reusit sa-l induplece. Baba "traficanta" facea pasi si piruete printre masini si tarabe, voinicul in uniforma tinea aproape de ea. N-a slabit-o nici cind trecatorii au prins sa-l huiduie, indemnindu-l sa se ia de cei care au vile si masini straine.
Asta cu masinile straine imi aminteste niste chestii care se intimpla pe aici, pe la noi. Cind agentii nostri locali vad vreun gipan sau vreo "libuzina" oprite aiurea in trafic isi intorc cozorocul in alta parte. Fie ii bazaie vreo musca verde, fie au probleme cu antena-satelit de la
scuterele cu care au fost inzestrati.
Revenind, cel mai mult la "aghentul" bucurestean mi-a placut ca si-a facut datoria fara ezitare. A identificat baba dupa nume si-i va trimite amenda acasa. De oameni ca asta avem nevoie pentru ca lucrurile sa mearga in tara asta: multi, dar fermi.
10 iulie 2008
Cainele de paza al stapanilor democratiei
"efemeridele" grecesti.
"Acta diurna" era "gazeta" care, emisa de guvernanti, aducea vesti romanilor, in timpul Republicii. Se spune ca primul care a exploatat din plin avantajele emiterii "Acta diurna" a fost insusi Cezar. Anticul "buletin informativ" era supus cenzurii de catre "putere", care "filtra"
informatiile ce urmau sa ajunga la cetatenii din Roma si din toate colturile Imperiului (existau "difuzori" care multiplicau si vindeau dincolo de portile cetatii "Acta diurna"). Toate astea le-am regasit intr- un studiu patronat de Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (Introducere in istoria presei; Relatia presa - literatura în cultura romaneasca, de conf. univ. dr. Arié Grunberg-Matache si asist. univ. drd. Valeriu Frunzaru).
Aceasta ( foarte scurta) trecere prin istoria presei ne conduce catre o concluzie fezabila: presa nu a fost libera nicicand. Ea fost creata de cei puternici pentru a transmite maselor informatii cu ajutorul carora sa le poata stapani, manipula. De aceea, devoratorii de mass media au simpatii si antipatii in privinta ziarelor (televiziunior, posturilor de radio): un ziar bun este acela in care citesti ceea ce vrei sa citesti.
Important nu este ca mass media are stapani. Important este de stiut cit de permeabili sunt acei stapani la onestitate.
07 iulie 2008
O intrebare cu peste 5 miliarde de raspunsuri
Suntem impregnati de ritmul Pamantului. In fapt, fiecare an din viata noastra inseamna ca am avut ocazia sa mai dam o tura in jurul Soarelui.
Aniversarea unei zile de nastere este, cred eu, comparabila cu bucuria unui alergator pe pista de atletism care constientizeaza ca a mai incheiat o tura dintre cele "n" pe care le are de parcurs. Dar, oare, la finalul cursei, aidoma atletului, vom avea sansa de a ne simti impliniti incheind-o? Unii dintre noi se "califica" pentru maraton, iar altii participa doar la curse scurte, de "viteza".
Anii traiti nu ne spun mare lucru despre un om. Unii risipesc vieti matusalemice, in vreme ce altii schimba o lume in ani putini.
Credinta mea este ca, intotdeauna, calitatea este cea care conteaza si nimic altceva. Gandul asta imi isca o alta intrebare: ce inseamna o "viata de calitate"? Fiecare dintre noi are propriul raspuns.
UE nu are dascali xenofobi!
Printre copiii "problema" se numara, inevitabil, si cei ai rom=nilor care au luat calea Occidentului dupa 1989, dar ai caror urmasi s-au nascut acolo unde, cindva, era"acasa". "Ai nostri", la fel ca ai ucrainenilor, albanezilor, bulgarilor, maghrebienilor etc, sint - vezi, Doamne! - mai
prosti decit "ai lor", autohtonii.
S-au calculat procentele de elevi proveniti din parinti imigranti si s-a determinat ca numarul acestora creste de la an la an. In unele tari, cum ar fi Spania, Italia ori Belgia, s-au luat sau se vor lua foarte curind masuri pentru a le netezi calea "stranierilor" catre invatatura. Altfel, se presupune si cred asta, vom avea o noua generatie de infractori
europeni.
Problema, cum spuneam, este ca "veneticii", fapt incontestabil, zic expertii Consiliului Europei citind statisticile, au performante scolare mai proaste decit colegii lor indigeni si asta-i indeparteaza de scoala. In folosul lor, urmeaza sa se faca de catre UE eforturi substantiale
sustinute de investitii pe masura.
Asta imi aduce in minte problema "antica" a astronautilor sovietici si americani: cu ce sa luam notite in spatiul cosmic? Americanii au investit milioane de dolari si au inventat un pix care scria in orice mediu, inclusiv in imponderabilitate. Rusii si-au luat in cosmos un creion.
Care-i asemanarea?! Decit sa investeasca miliarde in reformarea unui sistem de invatamint, specialistii UE mai bine i-ar lua de urechi pe profesorii care-i discrimineaza pe elevi. Si abia apoi sa treaca la masuri care impun cheltuieli. Cred ca ar face o economie...
06 iulie 2008
Am sfintit buburuza, la manastirea Bistrita, din Neamt!
Azi am mers pana in judetul Neamt, la Manastirea Bistrita. Am dus buburuza sub zidurile lacasului si un preot-calugar a tinut slujba de sfintire a masinii. N-am stiut ca este o slujba si pentru asa ceva, dar acum sunt lamurit: exista! A fost bine si frumos.
Impreuna cu mine si Sunita au mai fost si soacra-mea, si Marci, prietena noastra. Ea, adica Marci (copilot), stia ce si cum pe la manastire. Am trecut si pe sub icoana facatoare de minuni. Asta dupa ce am stat la o coada de vreo 90 de oameni.
La intoarcere ne-am oprit si am mancat la pensiunea Belvedere, de pe drumul Piatra Neamt - Bicaz. Papa bun si preturi ok.
Am ajuns acasa la ora 18.00, plecati fiind de la ora 10,45. Mi-a murit motoru de cel putin cinci ori la stopuri si era sa intu si intr-un tip care traversa strada in fuga. In rest, multi nenorociti pe sosele.
Si, sa nu uit, feriti-va de "italieni"! Au inceput sa se inmulteasca. A fost super!
05 iulie 2008
De ieri suntem soferi cu masina "aproape" proprietate
04 iulie 2008
Electoratul i-a slabit ventilul lui Basescu
de scorul partidului `n alegeri, si formarea unui guvern minoritar.
Anul trecut, in preajma referendumului pentru suspendarea presedintelui, democratii erau cotati in sondaje cu 40-45 la suta din voturile electoratului. Scor incurajator, care le-ar fi asigurat o majoritate confortabila pentru a guverna singuri din toamna.
Incet-incet, lucrurile s-au schimbat, dar nu au luat o turnura imbucuratoare pentru protejatii presedintelui. Chiar si dupa infuzia de "capital" produsa in urma fuziunii PLD - PD, din care a rezultat PD-L.
In mod neasteptat pentru cei care au ingropat PNT-CD, PNL nu a vrut sa-si dea duhul, ba chiar a facut scor la alegerile locale si are acum o pozitie confortabila pe esichierul politicii (in Bacau, rezultatul a fost unul zdrobitor in favoarea partidului premierului Tariceanu, un umar pe
care presedintele s-a sprijinit temeinic pe drumul catre Cotroceni). Iar infringerea lui Vasile Blaga in lupta pentru Capitala i-a dezumflat si mai mult pe Basescu&Co. Nici pesedistii nu au iesit atat de jumuliti pe cat preconizau vocile pro PD-L.
Pentru moment, Traian Basescu si PD-L sint "nitel in criza", cam tot asa cum o femeie poate fi doar "putin insarcinata". Au cel mai bun rezultat electoral la alegeri din istoria lor ca partid, dar nu e cel la care au visat. Situatie in care presedintele, desi ar vrea, nu mai are ultimul si cel mai greu cuvant de spus. Pe scena politica e agitatie mare, iar jocurile sunt departe de a fi facute. Nume noi se fac auzite...
24 iunie 2008
Litoral, Mamaia, mersi!
De la an la an, ma-ntreb de ce mai mergem la mare in Romania, cind in alte tari, unele chiar exotice, un sejur la malul marii e mai ieftin, iar serviciile "de la ei" destinate turistilor chiar exista. Explicatii se gasesc, si nu putine, sint sigur. Una dintre ele ar fi imposibilitatea unora de a
se abtine sa ingroape in nisipul plajei, pisiceste, simburi coltosi de piersici, "conserve" de bere deshidratate, stiuleti de porumb fiert pe care i-au ras de boabe s.a.m.d.
Dar, a venit vara si e rost sa ne bucuram de binefacerile ei! Pentru cei care au ales drept destinatie de vacanta o plaja de la malul Marii Negre am, insa, o veste. Parlamentarii Consiliului Europei au avertizat luni, la Strasbourg, tarile riverane Marii Negre ca se indreapta "catre un dezastru ecologic, din cauza - bla, bla bla -... si a deversarii de substante toxice si radioactive".
Pe linga "obiectele neasteptate" de care ai (ne)sansa sa te impiedici in nisipul de pe plaja, au mai aparut si niste chestii nu tocmai placute care ne asteapta in verdele racoritor al Marii Negre. Potrivit documentului european,"in fiecare an, Dunarea deverseaza in Marea Neagra 280 de tone de cadmiu, 60 de tone de mercur, 4.500 de tone de plumb, 6.000 de tone de zinc, 1.000 de tone de crom si 50.000 de tone de hidrocarburi. Alte ape care se varsa in Marea Neagra - Nipru,
Nistru, Don, Kuban si altele - deverseaza mii de tone de cadmiu, cupru, plumb, zinc, nitrati si fosfor".
By the way. Si eu mi-am propus sa ajung vara asta la Mamaia. Unde, de la o piscina sau dintr-un un dus (varianta a doua e mai ieftina!), am sa-i privesc pe cei care se balacesc in valuri. Vacanta placuta, dragii mei!
23 iunie 2008
Cuvinte cheie: pareri, dupa, Euro, 2008, tare, prost
Ne antrenam prea mult la jocul defensiv. Atacantii se bilbiie, dar si fundasii nostri sint din alt film. Il schimbam sau nu pe Piturca?
Vinovat de eliminarea Romaniei din grupele turneului final din Elvetia si Austria este Mutu, ca a ratat penalty-ul din meciul cu Italia. Ba-i chiar genial, Adrian al nostru, ca doar el a inscris primul, unicul si ultimul gol al nationalei in Elvetia.
Banel e cu vaca. Cind se trezeste cu mingea la picior si cu poarta adversarilor in fata face ochii mari. Cica, zic gurile rele, nu poate sa traga intr-o plasa care nu-i aparata de un goalkeeper cunoscut. Asa ca, daca nu-l vede pe Lobont intre buturi, da pe linga, aiurea-n tramvai.
Ei, as, "Jardel" al nostru alerga peste 12 kilometri intr-un meci. Ce daca o face fara rost?! Aratati-mi un alt fotbalist care e in stare de performanta asta!
Cea mai gustata faza din meciul Romania - Olanda a fost cea cu "vintul" tras de un batav pe banca de rezerve. Aia la care toti colegii lui si-au ridicat gulerele echipamentului peste nas, sa-si miroase transpiratia proprie, nu duhoarea erupta din matele aluia. Ai nostri n-au fost in stare sa faca nici atit: sa ne amuze.
Jucatorii echipei nationale a Romaniei de la Euro 2008 au fost mai presus decit inaintasii lor la un singur capitol: la cintat Imnul National. Au facut-o, fapt cert, din suflet. Dar au cintat prost. Tare si prost. Mai putin prost decit au jucat, dar mult mai tare.
22 iunie 2008
Formula zilei in care te copleseste fericirea: "O A (N xS) A Cpm/T A He"
La polul opus, cea mai nefericita zi din an "i-a dat" c-ar fi 21 ianuarie, dupa formula: "1/8W A (D-d) 3/8xTQ MxNA". Sa o "traducem" si pe asta: "W" reprezinta vremea, "D" - datoriile, "d" - facturile ce trebuie platite in ianuarie, "T" este timpul scurs de la Craciun, "Q" - perioada ce ne desparte de ultima tentativa de a ne da demisia, "M" - nivelurile motivationale generale, iar "NA"- nevoia de a trece la actiune.
Stai si te minunezi: ce destepti sunt unii si la cate ii mai duce mintea! Apoi te-ntrebi: mie la ce imi foloseste asta?
16 iunie 2008
Cum se pozitioneaza partidele, in tara, dupa alegeri
Primăria Bucureşti: Sorin Oprescu (independent) câştigă în turul doi.
- sectorul 1: Andrei Chiliman (PNL) câştigă în turul doi.
- sectorul 2: Necolai Onţanu (PSD) câştigă din primul tur.
- sectorul 3: Liviu Negoiţă (PDL) câştigă din primul tur.
- sectorul 4: Cristian Popescu Piedone (PC) câştigă în turul doi.
- sectorul 5: Marian Vanghelie (PSD) câştigă în turul doi.
- sectorul 6: Cristian Poteraş (PDL) câştigă în turul doi.
Consiliul general al Municipiului Bucureşti:
PDL – 36,74%
PSD – 24,28%
PNL – 11,77%
PNG-CD – 5,68%
PRM – 5,29%
PIN – 3,87%
PC – 3,49%
PNŢCD – 1,64%
Mandate obţinute:
PDL – 24
PSD – 16
PNL – 8
PNG-CD - 4
PRM - 3
Judeţul Alba
- Consiliul Judeţean Alba: Câştigător: Ion Dumitrel (PDL).
- Primăria Alba: Mircea Hava (PDL) câştigă din primul tur.
Judeţul Arad
- Consiliul Judeţean Arad: Câştigător Petre-Nicolae Ioţcu (PDL).
- Primăria Arad: Gheorghe Falcă (PDL) câştigă din primul tur.
Judeţul Argeş
- Consiliul Judeţean Argeş: Câştigător: Constantin Nicolescu (PSD).
- Primăria Piteşti: Tudor Pendiuc (PSD) câştigă din primul tur.
Judeţul Bacău
- Consiliul Judeţean Bacău: Câştigător: Adrian Dragoş Benea (PSD).
- Primăria Bacău: Romeo Stavarache (PNL) câştigă în turul doi.
Judeţul Bihor
- Consiliul Judeţean Bihor: Câştigător: Radu Ţîrle (PNL).
- Primăria Oradea: Ilie Bolojan (PNL) câştigă din primul tur.
Judeţul Bistriţa-Năsăud
- Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud: Liviu Mihai Rusu (PDL). - Primăria Bistriţa: Ovidiu Creţu (PSD) câştigă în turul doi.
Judeţul Botoşani
- Consiliul Judeţean Botoşani: Câştigător: Tabuleac Mihai (PDL).
- Primăria Botoşani: Cătălin Flutur (PDL) câştigă din primul tur.
Judeţul Braşov
- Consiliul Judeţean Braşov: Câştigător: Aristotel Adrian Căncescu (PNL).
- Primăria Braşov: George Scripcaru (PDL) câştigă din primul tur.
Judeţul Brăila
- Consiliul Judeţean Brăila: Câştigător: Gheorghe Bunea Stancu (PSD).
- Primăria Brăila: Aurel Simionescu (PSD) câştigă în turul doi.
Judeţul Buzău
- Consiliul Judeţean Buzău: Victor Mocanu (PSD).
- Primăria Buzău: Constantin Boşcodeală (PSD) câştigă din primul tur.
Judeţul Caraş-Severin
- Consiliul Judeţean Caraş-Severin: Câştigător: Sorin Frunzăverde (PDL).
- Primăria Reşiţa: Mihai Stepanescu (independent) câştigă în turul doi.
Judeţul Călăraşi
- Consiliul Judeţean Călăraşi: Câştigător: George Răducu Filipescu (PNL). - Primăria Călăraşi: Nicolae Dragu (PNL) câştigă în turul doi.
Judeţul Cluj
- Consiliul Judeţean Cluj: Câştigător: Alin Păunel Tişe (PDL).
- Primăria Cluj-Napoca: Emil Boc (PDL) câştigă din primul tur.
Judeţul Constanţa
- Consiliul Judeţean Constanţa: Câştigător Nicuşor Constantinescu (PSD).
- Primăria Constanţa: Radu Mazăre (PSD) câştigă din primul tur.
Judeţul Covasna
- Consiliul Judeţean Covasna: Câştigător: Tamas Sandor (UDMR).
- Primăria Sfântu Gheorghe: Antal Arpad (UDMR) câştigă în turul doi.
Judeţul Dâmboviţa
- Consiliul Judeţean Dâmboviţa: Câştigător: Florin Aurelian Popescu (PDL).
- Primăria Târgovişte: Gabriel Boriga (PDL) câştigă din primul tur.
Judeţul Dolj
- Consiliul Judeţean Dolj: Câştigător: Ion Prioteasa (PSD).
- Primăria Craiova: Antonie Solomon (PDL) câştigă din primul tur.
Judeţul Galaţi
- Consiliul Judeţean Galaţi: Câştigător: Eugen Chebac (PSD).
- Primăria Galaţi: Dumitru Nicolae (PSD) câştigă în turul doi.
Judeţul Giurgiu
- Consiliul Judeţean Giurgiu: Câştigător: Dumitru Beianu (PNL).
- Primăria Giurgiu: Lucian Iliescu (PNL) câştigă din primul tur.
Judeţul Gorj
- Consiliul Judeţean Gorj: Câştigător: Ion Calinoiu (PSD).
- Primăria Târgu Jiu: Florin Cârciumaru (PSD) câştigă din primul tur.
Judeţul Harghita
- Consiliul Judeţean Harghita: Câştigător: Boroboly Csaba (UDMR).
- Primăria Miercurea Ciuc: Raduly Robert (UDMR) câştigă din primul tur.
Judeţul Hunedoara
- Consiliul Judeţean Hunedoara: Câştigător: Mircea Ioan Moloţ (PNL).
- Primăria Deva: Mircia Muntean (PNL) câştigă din primul tur.
Judeţul Ialomiţa
- Consiliul Judeţean Ialomiţa: Câştigător: Slivian Vasile Ciupercă (PSD).
- Primăria Slobozia: Gabi Ionaşcu (PSD) câştigă din primul tur.
Judeţul Iaşi
- Consiliul Judeţean Iaşi: Câştigător: Constantin Simirad (PSD).
- Primăria Iaşi: Gheorghe Nichita (PSD) câştigă în turul doi.
Judeţul Ilfov
- Consiliul Judeţean Ilfov: Câştigător: BEC nu a primit încă rezultatele centralizate din ştefăneşti şi Vidra.
Judeţul Maramureş
- Consiliul Judeţean Maramureş: Câştigător: Mircea Man (PDL).
- Primăria Baia Mare: Cristian Anghel (PNL) câştigă din primul tur.
Judeţul Mehedinţi
- Consiliul Judeţean Mehedinţi: Câştigător: Marius Balu (PDL).
- Primăria Drobeta Turnu Severin: Constantin Gherghe (PDL) câştigă în turul doi.
Judeţul Mureş
- Consiliul Judeţean Mureş: Câştigător: Edita Lokodi Emoke (UDMR).
- Primăria Târgu Mureş: Dorin Florea (PDL) câştigă din primul tur.
Judeţul Neamţ
- Consiliul Judeţean Neamţ: Câştigător: Vasile Pruteanu (PDL).
- Primăria Piatra Neamţ: Gheorghe Ştefan (PDL) câştigă din primul tur.
Judeţul Olt
- Consiliul Judeţean Olt: Câştigător: Paul Stănescu (PSD).
- Primăria Slatina: Darius Vâlcov câştigă din primul tur.
Judeţul Prahova
- Consiliul Judeţean Prahova: Câştigător: Mircea Cosma (PSD).
- Primăria Ploieşti: Andrei Volosevici (PDL) câştigă în turul doi.
Judeţul Satu Mare
- Consiliul Judeţean Satu Mare: Câştigător: Szabolcs Arpad Csehi (UDMR).
- Primăria Satu Mare: Iuliu Ilyes (UDMR) câştigă în turul doi.
Judeţul Sălaj
- Consiliul Judeţean Sălaj: Câştigător: Tiberiu Marc (PSD).
- Primăria Zalău: Radu Căpîlnaşiu (PNL) câştigă din primul tur.
Judeţul Sibiu
- Consiliul Judeţean Sibiu: Câştigător: Martin Bottesch (FDGR).
- Primăria Sibiu: Klaus Johannis (FDGR) câştigă din primul tur.
Judeţul Suceava
- Consiliul Judeţean Suceava: Câştigător: Gheorghe Flutur (PDL).
- Primăria Suceava: Ion Lungu (PDL) câştigă din primul tur.
Judeţul Teleorman
- Consiliul Judeţean Teleorman: Câştigător: Liviu Nicolae Dragnea (PSD).
- Primăria Alexandria: Victor Drăguşin (PSD) câştigă în turul doi.
Judeţul Timiş
- Consiliul Judeţean Timiş: Câştigător Constantin Ostaficiuc (PDL).
- Primăria Timişoara: Gheorghe Ciuhandu (PNŢCD) câştigă din primul tur.
Judeţul Tulcea
- Consiliul Judeţean Tulcea: Câştigător: Victor Tarhon (PDL).
- Primăria Tulcea: Constantin Hogea (PDL) câştigă din primul tur.
Judeţul Vaslui
- Consiliul Judeţean Vaslui: Câştigător: Vasile Mihalachi (PSD).
- Primăria Vaslui: Vasile Pavăl (PSD) câştigă în turul doi.
Judeţul Vâlcea
- Consiliul Judeţean Vâlcea: Câştigător: Ion Cilea (PSD).
- Primăria Râmnicu Vâlcea: Mircia Gutău (PDL) câştigă din primul tur.
Judeţul Vrancea
- Consiliul Judeţean Vrancea: Câştigător: Marian Oprişan (PSD).
- Primăria Focşani: Decebal Bacinschi (PSD) câştigă în turul doi.
Consilieri locali în ţară:
PDL – 27,65%
PSD – 26,61%
PNL – 18,13%
UDMR – 4,87%
PC – 3,76%
PRM – 3,67%
Candidat independent – 3,46%
PNG-CD – 3,42%
Consilieri judeţeni în ţară:
PDL – 28,38%
PSD – 28,22%
PNL – 18,65%
UDMR – 5,43%
PRM – 3,65%
PC – 3,30%
PNG-CD – 2,78%
Mandate obţinute:
PSD – 425
PDL – 425
PNL – 279
UDMR – 148
Primul tur: Mandatele de primari obţinute de partide
PSD – 661 mandate de primar
PDL – 472
PNL – 355
UDMR – 148
Candidaţi independenţi - 15
Alianţa pentru Timiş - 14
PC – 10
Turul doi, rezultate parţiale: Mandatele de primari obţinute de partide
PSD - 472 mandate de primar
PDL - 432
PNL - 348
Candidaţii independenţi - 41
PC - 36
UDMR - 36
PNGCD - 33
PRM - 15
PNŢCD - 10
PNDC - 7
Alianţa pentru Timiş PNL-PNŢCD-FDGR - 7
PIN - 7
PCM - 5
FDGR - 2
Forţa Democrată - 2
PPPS - 1
Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România - 1
PER - 1
Uniunea Croaţilor din România - 1
UPSC - 1
Alianţa pentru Municipiul Olteniţa PNL-PNŢCD - 1
15 iunie 2008
Basescu si-a luat lesa si a iesit la plimbare. Singur
Traian Basescu a fost "surprins" de ziaristi la volanul masinii, in trafic. Omul cauta, cam fara succes, explicatii pentru infrangerea lui Vasile Blaga. A dat-o in "coalitii" si alte "coteli". Penibil. Marea coalitie impotriva PDl-ului e, de fapt, una indreptata impotriva lui. Daca pedelistii inteleg asta, se vor dezice de el. Nu Blaga a pierdut Primaria Capitalei, ci presedintele jucator. Voturile lui Blaga sunt voturile lui Basescu. Si, o spun rezultatele, omul e in cadere libera. Mai are nevoi de niste ostatici, de o inundatie, o suspendare, ceva... sa ne mai arunce niscai praf in ochi. Altfel, e mort in baie.
Romeo Stavarache a castigat Primaria Bacau
Romeo Stavarache a mai castigat un mandat de primar al Bacaului. Sergiu Sechelariu a pierdut chiar mai urat decat fratele sau, Dumitru, acum patru ani: (se pare ca) scorul e 75 la 25 la suta in favoarea primarului in functie. Romeo Stavarache crede ca a primit, in primul tur, un vot pentru ceea ce a facut. In turul doi, spune tot el, bacauanii au ales omul potrivit pentru a conduce orasul. Primarul reales ne promite "patru ani buni pentru Bacau". El le-a multumit tuturor sustinatorilor sai. "Sa fim bucurosi, mandri ca suntem locuitori ai Bacaului. Am votat, s-a votat, continuarea proiectelor pentru Bacau", a declarat Romeo Stavarache la 1tv. Asa sa ii si sa ne ajute Dumnezeu!
Ion Cristoiu cu papion!
Ion Cristoiu a pariat ca masinaria lui Basescu, PDL, il va invinge pe independentul Sorin Oprescu. A pierdut prinsoarea, chestiune care implica, in acest caz, sa apara la tv cu papion. S-a tinut de cuvant, iar eu m-am tinut de fotoliu, cand l-am vazut. A fost... absolut...
Bucurestenii l-au trimis pe Basescu sa plimbe buldogu'
Doctorul a castigat Primaria Capitalei. Vasile Blaga s-a retras destul de elegant din lumina reflectoarelor, in comparatie cu modul cum s-a comportat in campanie. Un moment interesant a fost transmis de Antena3: imagini in paralel de la sediul de campanie al lui Oprescu si de la cel al PSD. Ati vazut cu ce zambet si cu ce privire a primit Ion Iliescu vestea victoriei medicului sau personal, Sorin Oprescu? Se-ntrista ca a ramas fara medic de familie, bunicuta, sau era strabatuta de fiorul gandului ca e (nu din nou, ci in continuare) pe cai mari? Emil Boc a zambit stramb, Stolo a privit peste multime, Bogdan Olteanu i-a oferit (in schimbul a ce oare?) doctorului sprijinul PNL in Consiliul General al Capitalei. Cel mai enervant a fost avo(catelul) ala latrator intr-aiurea, Pavelescu, parca, de la PNT-CD. S-a aciuat in spatele lui Oprescu si, oriunde se deplasa acesta, avea grija sa nu se dea dezlipit. Ce merite o fi avand pigmeul asta politic de s-a bagat atata in seama pe langa castigator? E posibil sa fiu subiectiv in observatiile mele, pentru ca mi-a placut ideea de a vedea PD-L-istii si pe Basescu pusi cu botul pe labe. Bucurestenii i-au transmis o comanda "jucatorului" care mai mult incurca: l-au trimis sa plimbe buldogul!