Ieri, am urmarit la televizor o dezbatere cu tema “spaga pentru vot”. Analisti, ziaristi, oengisti si politicieni s-au dat de ceasu’ mortii sa descalceasca problema candidatilor si partidelor care platesc pentru vot.
Dintr-un sondaj, spuneau comentatorii, a rezultat ca in toate zonele tarii s-a dat mita electorala, la “locale”, dar cel mai mult in Moldova. De fapt, 39% dintre moldoveni “au recunoscut ca au primit avantaje materiale in bani sau de alta natura” pentru a pune stampila pe un anumit candidat sau partid.
S-a discutat si despre stupizenia aia care spune sa nu intri cu un aparat foto in cabina. Care-i problema?! Doar pot sa pun stampila pe al’ de m-a platit, fotografiez buletinu’ si mai trag o stampila in alt chenar, anulandu-mi astfel votul.
Oricum, naivul (eufemism), adica eu, a crezut ca, dupa 18 ani de “democratie”, oamenii vor vota programe, proiecte pentru comunitati, nu un pachet sau o suta de lei. Cheltuiala pe care politicienii spagari trebuie sa si-o scoata, mai apoi, de undeva. Si de unde sa o faca, daca nu de la cei carora le-au dat banul? Dar logica nu-si gaseste locul in mintea electorului roman. E profitabil pentru politicieni sa fim saraci. Astfel, un vot costa mult mai putin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu