10 septembrie 2008

Putin despre Gherasim, carmaciul


Ilarion Ciobanu s-a stins din viata, duminica dimineata. Pentru cei din generatia mea, el va ramine in amintire drept Gherasim, carmaciul darz de pe velierul Speranta, din serialul “Toate panzele sus”. Actorul a interpretat zeci de personaje, toate avand, insa, o trasatura comuna: taria de caracter. Personal, nu mi-l amintesc in vreun rol comic.

Fermitatea ii era recunoscuta si de colegii de breasla. Iar convingerile l-au adus si in vizorul Securitatii. In preajma Congresului Educatiei Politice si Culturii Socialiste, din august 1987, “baietii cu ochi albastri” au lucrat intens la dosarul actorului, numit obiectivul “Cora” in termenii specifici activitatii lor. Ilarion Ciobanu nu s-a putut abtine sa nu critice punerea educatiei politice in prim-planul activitatilor, dupa modelul Coreea de Nord. Astfel, “comunistul integru” din filmele lui Sergiu Nicolaescu a avut dosar de urmarire informativa.

Cel care a fost caracterizat de colegii de breasla ca fiind “un om dur, insa drept” (Sergiu Nicolaescu) si cu “un caracter extrem de puternic” (Alexandru Arsinel) a parasit aceasta lume. Gherasim, carmaciul copilariei, aluneca, acum, cu goeleta Speranta, pe o mare fara furtuni. Dumnezeu sa-l odihneasca!

Niciun comentariu: