25 iulie 2008

Aberatii europene

O norma a Uniunii Europene referitoare la calitatile legumelor si fructelor comercializate in piete duce la gunoi mii de tone de alimente. Un ciorchine de struguri mare si bogat in boabe iti fura ochii si da drumul la apa in gura. Ei bine, ciorchinele asta nu trebuie sa depaseasca in greutate un kilogram, pentru a nu fi interzis de la vinzare. E doar una dintre multele aberatii cu care ne bombardeaza Uniunea Europeana ca noi membri ai “marii familii”.

Printre altele, morcovii nu trebuie sa fie bifurcati, iar bananele trebuie sa aiba o lungime de minimum 14 centimetri. Bine ca fructului tropical ii este permis sa-si pastreze forma de semiluna. Pentru ca, mai putin norocosului castravete autohton ii este interzis accesul pe taraba daca are o curbura mai mare de un grad. Urmatoarea miscare inteligenta ar fi numararea boabelor de pe stiulete pentru ca bine la sanatate fac doar papusoii cu numar par de graunte.

Ma intreb cu ce imi poate atenta la sanatate un castravecior nitelus strimb sau o mindrete de ciorchine de struguri de peste un kilogram. Sintem invitati sa facem fite de “europeni”, in timp ce in tarile Lumii a Treia oamenii hapaie si muste, numai sa nu moara de foame.

Niciun comentariu: