18 iulie 2008

Calaretul fara creier

Ilie Nastase spunea, intr-o emisiune tv, ca nu pricepe de ce in Romania e nevoie de permis eliberat de politie pentru a participa la trafic cu un vehicul cu motor mai mare de 49 de centimetri cubi. Dadea, campionul, exemple din tarile vest-europene, unde populatia este incurajata sa foloseasca scuterele pentru a se evita aglomerarea arterelor. In unele state, am aflat tot de la el, poti sa circuli cu “motoare” de pina la 125 de centimetri cubi fara a avea permis categoria “A”.

Emisiunea a fost difuzata zilele acestea, dar inclin sa cred ca a fost inregistrata mai demult. Intr-o vreme cind Ilie Nastase nu apucase, inca, sa-i intilneasca pe traseu pe “cavalerii fara platosa” ai strazilor noastre. Majoritatea dintre ei se baga printre masini, intorc, frineaza sau fac “acrobatie” cind ti-e lumea mai draga.

In Vest, o fi legal sa bintui cu motorul fara a da un examen in prealabil, dar cei de acolo o fac din spirit civic. Evita, astfel, inghesuiala, se deplaseaza mai usor, fac economie la carburant, protejeaza mediul. Recurg la mopede sau motociclete avind clar in minte de ce o fac.

La noi, unii, loviti de teribilism, nu poarta nici macar casca de protectie. Asta te face sa te intrebi de ce. O varianta ar fi ca n-are rost sa protejeze ce au mai prost.

Niciun comentariu: