13 august 2008

E bine sa te numesti Ceausescu!

Ultimul dintre urmasii sotilor Ceausescu, Valentin, a cerut instantelor sa ii retrocedeze parte din bunurile apartinind parintilor sai. El este acum la un pas de a cistiga 43 de tablouri valoroase. In demersul sau, judecatorii nu i-au cerut lui Valentin Ceausescu sa dovedeasca in ce mod operele de arta au ajuns in posesia familiei sale.

Simplul motiv ca operele de arta se aflau, la Revolutie, in casele familiei Ceausescu a fost suficient, pina acum, pentru magistrati. Si, foarte probabil, urmasul va intra in posesia colectiilor.

Un caz similar s-a intimplat in urma cu citiva ani. Atunci, fostul general de securitate Mihai Pacepa, fugit la americani in perioada Razboiului Rece, si-a revendicat colectia de opere de arta confiscata de Statul Roman dupa dertarea sa. Instanta a acceptat listele si evaluarile “spionului” si i-a dat cistig de cauza.

Zeci de mii de romani se chinuie, inca, pentru a recupera de la stat, prin intermediul instantelor, bunuri ce le-au fost confiscate de comunisti lor sau familiilor lor. Umbla, de nebuni, si aduna, in ani, mormane de hirtii cu care sa dovedeasca proprietatea celor revendicate. Nu se numesc, insa, Ceausescu Valentin sau Pacepa Mihai.




Niciun comentariu: