14 august 2008

Marul lui Adam

Ministerul Sanatatii Publice a prezentat, saptamina aceasta, lista cu alimentele ce nu mai pot fi vindute in incintele institutiilor de invatamint. Dispar, astfel, din rafturile repectivelor unitati de alimentatie, printre altele, chipsurile, pizza, bomboanele, alunele si semintele sarate, sticksurile, saormele si sucurile cu continut mare de zahar.

Drept urmare, in chioscurile din scoli vom gasi doar fructe, legume, produse lactate (acestea fara restrictii), dar si sandvisuri cu continut scazut de calorii, apa plata si sucuri care contin doar extract de fructe sau legume, fara alte adaosuri. E o decizie buna, din punctul meu de vedere, pentru ca incurajeaza alimentatia corecta a copiilor si dezvoltarea sanatoasa a acestora. Iar copiii - o stim si noi, ca doar am fost ca ei - nu pot rezista tentatiilor.

Pe de alta parte, cea mai buna promovare a unui produs este sa il interzici. In perioada prohibitiei din Statele Unite ale Americii, contrabandistii de alcool au facut averi. La fel, Adam a fost indemnat de Eva si tentat sa muste din “fructul oprit” tocmai deoarece acesta ii era interzis.

“Tot ceea ce ne place este fie ilegal, fie imoral, fie ingrasa”, spune una dintre Legile lui Murphy. Este posibil ca noua lege sa dea un impuls vinzarilor celor care comercializeaza “fructele oprite” in afara perimetrelor scolilor. In acest caz, pentru unii producatori tot “raul” va fi spre (mai) bine.

Niciun comentariu: