28 august 2008

De la Chris Tucker la Barack Obama


- fictiune versus realitate

Barack Obama, senator de Illinois, a devenit oficial, miercuri, candidatul Partidului Democrat la fotoliul de presedinte al Statelor Unite. Obama a acceptat, la randu-i, sa intre, pentru democrati, in cursa alegerilor care se vor desfasura pe 4 noiembrie. El devine, astfel, primul candidat de culoare pentru Casa Alba al unuia dintre cele doua puternice partide din State.

Evenimentul mi-a amintit de un film “made in Hollywood”, Head of State, cu Chris Tucker - actor de culoare - in rolul principal. Tucker interpreta un consilier local sarac, care a acceptat - (tot) din partea Partidului Democrat - sa candideze pentru functia de lider al Administratiei de la Washington. In ziua alegerilor, exit-poll - urile il dadeau drept posibil castigator pe “negru”, cu un avans considerabil in fata contracandidatului sau alb si bogat. Pe fondul unei pronuntate absente de la vot a americanilor, un crainic mituit a anuntat la tv rezultatele sondajelor. O imagine preluata de la un satelit arata cum, imediat, strazile s-au umplut de cei grabiti sa schimbe lucrurile.

Filmul a fost produs in 2003 si este doar o fictiune, o comedie. Alegerile de pe 4 noiembrie sunt serioase si reale. America este o tara despre care politicienii care o guverneaza sustin ca poate exporta democratie.

Niciun comentariu: