09 august 2008

Jocurile Olimpice si razboiul din Osetia de Sud

Cea de a 26-a editie a Jocurilor Olimpice de vara, una dintre cele mai controversate din istorie, a fost deschisa ieri, 08.08.’08, la ora 08.08, ora Chinei, cu o ceremonie de mai multe ceasuri si traditionala parada a celor 205 delegatii participante. Din punctul meu de vedere, spectacolul oferit de chinezi la deschidere a fost absolut fabulos.

O lume intreaga a stat cu ochii pe minunatele imagini transmise, din Capitala Chinei, de televiziuni. In paralel, intr-un alt punct de pe Glob, oamenii aveau parte de un altfel de “spectacol”: cel al fricii si al mortii.

Un conflict care mocnea de ceva vreme in Georgia, mai exact in regiunea Osetia de Sud, a izbucnit. In timp ce delegatiile sportivilor defilau pe Stadionul Olimpic din Beijing, pe drumurile din Osetia defilau tancurile rusesti. Cerul Chinei era luminat feeric de artficii, iar spatiul aerian al zonei de conflict era brazdat de avioanele de vinatoare si bombardament ale Maicii Rusia.

Georgienii sustin ca rusii i-ar fi atacat, iar rusii zic ca georgienii au declansat conflictul. Nu stiu care-i adevarul, dar ma infioara momentul si modul izbucnirii luptelor din Osetia: in umbra unei actiuni care are drept scop principal promovarea pacii. Pina cind Lumea isi va dezlipi ochii de la Jocurile Olimpice, este foarte posibil ca infruntarea dintre Georgia si Rusia sa fie deja transata.

Niciun comentariu: