Specialistii Biroului International al Muncii afirma ca tinerii romani cu varste pana in 24 de ani sunt cei mai afectati de lipsa unui loc de munca.
O explicatie, inca nedemonstrata stiintific, ar putea fi extrasa din modul cum decurge interviul de angajare a unui tanar roman. S-a constatat ca, in majoritatea situatiilor, atunci cand patronul ii spune junelui ca de luni incepe perioada de proba, acesta intreaba care va fi marimea salariului. Raspunsul este, sustin administratorii, “dupa merit”. Aproape invariabil, in acel moment, candidatul se ridica brusc si raspunde: “Îmi pare rau, dar dintr-un astfel de salariu eu nu pot trai!”.
Depasind gluma, din experienta personala, va pot spune ca am avut parte de un tanar absolvent, in varsta de 23 de ani, adus la interviu de mama sa. Femeia m-a avertizat ca voi avea de depasit un pasaj mai delicat in conversatia cu fiul sau. Cand i-am prezentat oferta de angajare pentru somerii cu studii superioare, baietul, raspicat si senin, m-a refuzat. “Am absolvit «management» si nu pot acepta decat un post de director. Multumesc, totusi!”, mi-a spus si a plecat.
Ofertele agentiilor pentru ocupare fortei de munca pentru tinerii cu studii superioare sunt mai sarace. Totusi, somajul afecteaza mai ales persoanele care nu au terminat nici macar liceul. Mai putin de trei la suta din persoanele cu studii superioare ajung in somaj. Forma genereaza dreptul!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu