22 mai 2007

Traian Basescu: un "roman curat"

Presedintele reinscaunat,Traian Basescu, si-a dat inca o data friu liber nervilor si s-a dat in stamba public. Un om rupt din popor si iubit de acesta tocmai pentru ca majoritatea romanilor se regasesc in felul sau frust de a fi.

Capul astei tarisoare, pe care fostii colegi din PD ni-l prezentau drept un voievod tradat de boieri, romanul neaos si de neinvins in bataliile politice, vizibil din oricare colt al Lumii de pe functia in care a fost cocotat, s-a gasit sa calce in picioare unul dintre simbolurile Uniunii Europene. Valorile Europei Unite sint demnitatea umana, libertatea, democratia, egalitatea, statul de drept si respectarea drepturilor omului. Iar deviza UE este "Unitate în diversitate" si reprezinta - alaturi de drapelul instelat, imnul "Oda bucuriei" si moneda euro - unul dintre simbolurile acesteia. Asta presupune ca trebuie sa cautam valorile, trasaturile etc. ce ne apropie (si sa le intelegem si acceptam pe cele care credeam ca ne despart) ca popoare unite de un interes comun. Rasismul este, evident, condamnat in toate statele membre ale Uniunii Europene. Si nu numai!

Traian Basescu este Presedintele Romaniei si este persoana publica. In afara de faptul ca se vrea "jucator", "perfect" si neimplicat in vreun scandal de coruptie gen "flota", casa din Mihaileanu si altele, domnia sa ar trebui sa stie ca este si omul care ne reprezinta, de la cel mai inalt nivel, pe noi, romanii, in lume. Atunci cind si-a asumat candidatura pentru Cotroceni, si-a asumat si faptul ca oricare cuvintel sau gest al sau poate fi si va fi interpretat in fel si chip de cei cu care va intra in contact, voit sau nu.

A eticheta o persoana, agasanta au ba, drept "tiganca imputita", din pozitia de presedinte al unui stat, este un eveniment care face cel putin inconjurul UE. Daca Traian Basescu imparte populatia Romaniei pe etnii, carora le ataseaza si epitete murdare, sa ne gindim ca astfel ii percepe si pe concetatenii maghiari, lipoveni, cehi, turci, tatari etc. si, de ce nu?, chiar si pe romani. Unde mai pui ca nici nu i-a pasat ca sotia i-a atras atentia ca "asta va fi stirea..." - "Sa fie!". La o zi dupa ce si-a dat friu liber la gura, adica ieri, Traian Basescu a iesit cu scuze publice adresate reporteritei jignite.

Exact ca-n pilda cu bunicul care batea cite un cui in usa ori de cite ori nepotul sau facea vreo gogomanie. Dupa ce tinarul s-a pus pe facut lucruri bune, cuiele au fost scoase, iar gaurile, chituite. Dar semnele au ramas...

Un comentariu:

Anonim spunea...

"Ce sont des voyous, des racailles, je persiste et je signe !" ...urla Sarkozy acum vreo doi ani despre negri si arabi si uite ca tot a ajuns presedintele Frantei...