04 mai 2007

Les misérables

Dupa un raid facut marti de colegii mei prin imprejurimile Bacaului, mi-a crescut inima de mindrie. Am aflat ca bacauanii iesiti la un gratar stropit s-au declarat hotariti sa nu lase pic de gunoi in urma lor.

Si nu au spus-o in fata oricui, ci in fata comisarilor de mediu care, insotiti de jandarmi, au vrut sa "vaza" cum pastreaza petrecaretii curatenia in zonele de agrement. Nu s-au dat amenzi, nici avertismente, ci doar saci menajeri, in care bacauanii sa adune resturile ce le vor ramine dupa distractie. Si chiar daca oamenii legii au dat peste gunoaie imprastiate ici si colo, au fost prompt informati de cei prezenti ca nu ei sint vinovati de "proaste manere", ci "altii", care nu au mai fost de gasit.

Oricum, unii dintre oamenii care se invirteau in jurul gratarelor au dat asigurari ca vor stringe si ce nu-i al lor. Nu simtiti un sentiment inaltator cind aflati cita dragoste de natura se ascunde in inimile bacauanilor nostri? Daca da, atunci uitati de el si reveniti cu picioarele pe pamint. Asa cum am facut, ieri, si eu, cind am aflat ce au gasit ecologistii in urma celor ce s-au "aerisit", pe ritmuri de manele, in zi de sarbatoare (nu-i punem pe toti in aceeasi oala, dar vorbim de o "covirsitoare majoritate").

Gabi Gritcu, seful Centrului Regional de Ecologie, ne-a spus ca a strins, in urma cu doar zece zile, o remorca de gunoaie de la coada lacului, din Serbanesti. Ieri, spre stupoarea sa, mormanul redevenise, deja, ceea ce a fost, ba chiar mai mult decit atit. Mult mai mult! Mizerie a ramas in toate locurile de agrement, in special in cele neamenajate. Insa, chiar daca nu sint pubele pentru a scapa de deseuri pe loc, e greu de crezut ca o familie produce mai multe resturi decit ceea ce si-a adus pentru consum.

Ca doar de aia se numesc "resturi"! Iar astea incap intr-un sac (eventual in pungile in care s-au aflat "delicatesele") care poate fi pus in portbagaj. Dar trebuie sa si vrei asta sau sa-ti pese de mediu. Sau sa tremuri de teama amenzilor. La noi, acestea se ridica la maximum 20 de milioane de lei, pentru persoane fizice. L-am auzit pe un functionar public ca nu-l lasa constiinta sa aplice o asemenea sanctiune "unui amarit iesit la un gratar cu familia".

In Occident, o amenda de mediu te "ustura" pina la lacrimi. La noi, iti dau lacrimile cind vezi ce ramine in urma "amaritilor iesiti cu familia la un gratar". Si de-al de astia fac si copii...

Niciun comentariu: