18 mai 2007

Un atu in "mina" lui Basescu

Mii de bacauani au luat calea Iasiului duminica. Acolo s-a purtat "Batalia pentru Moldova" a celor doua tabere: cea pro si cea anti demiterea suspendatului presedinte.

Nu are importanta citi dintre noi au purces pentru a-l sustine sau darima pe Traian Basescu. Oricum, atit capii locali ai PSD si PRM, cit si cei ai PD si PLD sustin ca "ai lor au fost mai multi". Realitatea s-a distins din imaginile celor doua multimi adunate in buricul "tirgului Iesilor". Unde s-a vazut ca sustinatorii lui Traian Basescu au fost mai multi decit adversarii lor. Si, iarasi, nici aceasta evidenta nu poate fi definita ca fiind "foarte importanta", ca doar nu au iesit in strada toti moldovenii nostri pentru a-si face publica optiunea de vot (mama, ce vreme de gratarel a fost duminica!).

Vorbele aruncate, peste gurile cascate din multime, de liderii celor doua tabre - Mircea Geoana si Traian Basescu - ne-au demonstrat ca tot nu au ajuns la capitolul "de ce-s io mai bun". Au ramas, amindoi, la stadiul in care-si numara, unul altuia, hotii cu care se-nconjoara. Si gogomaniile. Basescu beneficiaza, totusi, de un avantaj in fata "concurentei". Care nu-i vizibil, dar e previzibil. Liderii partidelor care sustin demiterea atipicului presedinte isi indeamna adezantii sa voteze "DA". Probabil ca disciplinatul PSD isi va aduce la urne o mare parte dintre sustinatori. Celelalte partide din "coalitia anti-Basecu" nu au, insa, capacitatea de a se organiza in egala masura (in judet am avut ocazia sa vedem asta pe perioada tuturor campaniilor de pina acum). Asa ca... sa asteptam sa vedem care le este puterinta.

In acelasi timp, Traian Basescu nu are nevoie sa faca prea mari eforturi (oricum, sa stea locului nu-i e in fire). El beneficiaza - printre altele - de asa numita "incapatinare a investitorului", un fenomen usor de explicat. E ca atunci cind iti iei din magazin o pereche de pantofi (sa zicem) care, la un moment dat, iti plac la nebunie ori sint la moda. Chiar daca "dupa" te string, iti fac bataturi si te obliga sa cpasesti ca pe cioburi, iar apropiatii iti spun sa renunti la ei, nu o faci. Ci te incapatinezi sa-i porti. Ce te-ndeamna la a indura atare supliciu? Gindul ca ai investit in ei, cumparindu-i, si/sau faptul ca nu vrei sa recunosti ca nu mai poti, acum, sa-i suporti. A fost alegerea ta doar! Ceva de genul acesta e posibil sa vina si in ajutorul presedintelui suspendat. Cei care au investit in el - si l-au investit in functie - vor da pe "NU" la referendum. E cam greu de crezut ca liderii politici ii vor convinge pe romanii care i-au dat votul, in 2004, lui Traian Basescu sa se "descalte" de el pe 19 mai. De buna voie sau scrisnind, cei mai multi dintre acestia vor veni la urne cu un singur gind...

Niciun comentariu: